مقامهای بهداشتی در حال بررسی علت افزایش موارد هپاتیت در کودکان خردسال هستند. از ژانویه گذشته، 108 کودک در سراسر بریتانیا دچار هپاتیت با شروع ناگهانی یا التهاب کبد شدهاند. همه آنان زیر 10 سال سن داشتند اگرچه اکثریت آنان کمتر از 5 سال سن داشتند. موارد ابتلا نیز به هپاتیت در ایالات متحده، اسپانیا، ایرلند، ایتالیا، هلند و دانمارک گزارش شده است. هپاتیت در کودکان معمولا بسیار نادر است و دانشمندان هنوز علت قطعی بروز آن را نمیدانند. در اینجا نگاهی به آن چه تاکنون درباره هپاتیت کشف شده میاندازیم از جمله علائمی که والدین در مورد فرزندانشان باید مراقب آن باشند.
هپاتیت چیست؟
هپاتیت، یکی از انواع بیماریهایی است که همواره شنیدن نام آن انسان را دچار اضطراب کرده و به این فکر فرو میبرد که قرار است سالها از یک بیماری بسیار سخت رنج کشیده و یا در نهایت به کام مرگ فرو رود. اما داشتن اطلاعات کافی و دقیق نسبت به راههای انتقال هپاتیت، درمان هپاتیت و سایر آزمایش های انجام شده برای تشخیص این ویروس مزمن میتواند بسیاری از نگرانیهای ناشی از باورهای غلط را در افراد معدوم نماید. بیماری هپاتیت علایم خاصی دارد که از جمله آشناترین آنها برای اکثر افراد وجود زردی در پوست یا سفیدی چشمها است. برای دریافت پاسخ بسیاری از سوالات پیرامون بیماری مزمن هپاتیت، شناخت انواع آن و آشنایی با عواقب این ویروس بر روی کبد، لازم است ادامه این مطلب را مطالعه نمایید.
هپاتیت یک بیماری التهابی کبدی است. هپاتیت معمولاً در اثر عفونت ویروسی ایجاد میشود، اما علل احتمالی دیگری نیز در ایجاد هپاتیت نقش دارند. این موارد شامل هپاتیت خود ایمنی و انواع دیگر هپاتیت هستند که در نتیجه عوارض ثانویه داروها، سموم و الکل روی میدهند. هپاتیت خود ایمنی نوعی بیماری است که در نتیجه ی تولید پادتن توسط بدن علیه بافت کبد ایجاد می شود.
انواع هپاتیت
هپاتیت انواع مختلفی شامل A، B، C،D و E دارد. هپاتیت C خطرناکترین نوع این ویروس است که روند آهستهای در تخریب کبد دارد اما به طور کامل آن را از پا درآورده و فرد را با مشکلات حادی مواجه میسازد. 20 درصد از مبتلایان به بیماری مزمن کبدی ناشی از هپاتیت C، دچار سیروز کبدی میشوند. در بین انواع هپاتیت گونه A آن کمتر کشنده بوده و با روند درمانی آسانتری همراه است. اگرچه این نوع هپاتیت نیز به نوبه خود آسیبهای جدی به کبد وارد میسازد اما در مقایسه با آنچه در سایر انواع هپاتیت رخ میدهد از خطر کمتری برخوردار است.
هپاتیت B نیز تا 85 درصد با بهبودی کامل همراه است. درواقع 15 درصد از مبتلایان به هپاتیت B ممکن است به سیروز کبدی دچار شوند.
هپاتیت D بر خلاف باور عموم مردم حتی از ایدز نیز خطرناک تر است. عامل بروز آن ویروس RNA بوده و بیمارانی که دچار هپاتیت B هستند را تهدید میکند.
خطرناک ترین نوع هپاتیت
همانطور که پیشتر اشاره شد، خطرناکترین نوع هپاتیت نوع D آن است. این هپاتیت به دنبال نوع B بروز پیدا کرده و خود را نمایان میسازد. ویروس تکامل نیافته RNA که برای رشد و تکامل به ویروس هپاتیت B نیاز دارد، پس از رسیدن به تکامل بیمار را وارد بیماری هپاتیت D میسازد.
علائم هپاتیت چیست؟
علائم هپاتیت ب
در صورتی که ویروس هپاتیت ب بیش از 6 ماه در بدن باقی بماند و بدن قادر نباشد با آن مقابله کند رفته رفته نشانههای ضعف در بدن نمایان میشود. لذا علائم هپاتیت ب به صورتی است که اگرچه فرد سالم به نظر میرسد اما از درون در جنگی میام ایمنی بدن و ویروس هپاتیت به سر میبرد.
تب
مشاهده رنگ زرد در پوست
دل درد
تغییر رنگ سفیدی چشم به زرد
گلو درد و عوارضی شبیه به سرماخوردگی
تهوع
مفصل درد
بدن درد
پا درد
همگی از جمله علائم هپاتیت ب هستند.
علائم بیماری هپاتیت در زنان
زنان به دلیل داشتن رابطه جنسی با مرد آلوده میتوانند به این بیماری دچار شوند. اگرچه نوع E این بیماری در اثر نوشیدن آب آلوده ظاهر میشود اما اغلب این بیمار در اثر داشتن رابطه جنسی با فرد بیمار پدید میآید.
علائم بیماری هپاتیت در زنان به شکل آنفولانزای خفیف نمایان میشود تا جایی که ممکن است خود فرد نداند که به این ویروس مبتلاست. سپس کم اشتهایی، کاهش وزن، تب خفیف، درد عضلانی شدید و درد در مفاصل، تهوع و دل دردهای بی دلیل به آن اضافه شده و فرد را روانه کلینیک میسازد.
عوارض هپاتیت چیست؟
ایدز و هپاتیت
سوال اینجاست که چرا همیشه نام ایدز و هپاتیت با یکدگیر میآید؟ مگر این دو بیماری چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟ از آنجایی که هپاتیت در دسته بیماریهای خود ایمنی قرار دارد که سیستم ایمنی بدن را درگیر میکند با بیماری ایدز که یکی از شایعترین و معروفترین بیماریهای خودایمنی است در یک دستهبندی قرار میگیرد. از این رو معمولا راههای انتقال آنها یکی بوده و برای جلوگیری از هردوی آنها راهکاریی مشابه پیشنهاد میشود.
همچنین گاهی جهت تشخیص این دو بیماری از یکدیگر لازم است که فرد آزمایشات مختلفی را در راستای هر دو ویروس به انجام برساند. راههای انتقال هر دوی این ویروسها میتواند یکی از موارد زیر باشد:
تماس جنسی پرخطر و کنترل نشده
استفاده از سوزن و سورنگ آلوده
استفاده از تیغ آلوده که منجر به جراحت شود
تزریق خون آلوده
پیوند بافت عفونی
آیا هپاتیت کشنده است؟
ابتداییترین سوالی که احتمالا بیشتر افراد از خود میپرسند این است که آیا هپاتیت کشنده است؟ عدهای بر این پندار هستند که واکسن هپاتیت از بروز این بیماری جلوگیری میکند و یا اگر فردی هم به این بیماری دچار شود او را از کام مرگ نجات میدهد. اما آشنایی با کبد لازمه پاسخ به این سوالات است. کبد مسئولیت فیلتر کردن پاکسازی بدن از مواد مضر را بر عهده دارد. کلیه سلولهای مرده، چربیهای اضافی ناسالم، هورمونهای آسیبزننده و سموم و مواد زائد بدن توسط کبد پاکسازی میشوند. به این ترتیب در صورتی که کبد نتواند کار خود را به درستی انجام دهد، کلیه سمومی که پیشتر توسط آن از بین رفته و در بدن پخش نمیشدند اکنون آزادانه در بدن به گردش درآمده و به بافتهای مختلف آن آسیب میزنند.
در پاسخ به این سوال که آیا هپاتیت کشنده است یا خیر، نمیتوان یک جواب مطلق ارائه کرد. بسیار دیده شده است که یک سرماخوردگی ساده به دلیل بروز اختلال در ریه جان فردی را گرفته است و از طرفی شخصی دارای هپاتیت سالیان سال تحت درمان و مراقبت به زندگی عادی خود ادامه داده است. بنابراین همه چیز به میزان سلامت و آمادگی بدن فرد مبتلا به ان ویروس و روند درمانی او بستگی دارد.
چه چیزی میتواند باعث شیوع بیماری هپاتیت شود؟
کارشناسان بهداشت در حال حاضر نمیدانند چه چیزی باعث افزایش ابتلا به هپاتیت میشود و در حال بررسی برخی از احتمالات هستند، اما عفونتی محتمل علت اصلی آن به نظر میرسد. در حال حاضر، نظریه اصلی این است که التهاب کبد با عفونت آدنوویروس مرتبط است. آژانس امنیت سلامت بریتانیا (UKHSA) در تاریخ 21 آوریل اعلام کرد که تاکنون 77 درصد موارد آزمایش شده برای آدنوویروس مثبت بوده اند. پنج مورد از 9 مورد شناسایی شده در آلاباما نیز آلوده بودند.
آدنوویروسها یک عفونت ویروسی شایع در افراد به خصوص در بین کودکان هستند. آدنوویروسها معمولا علائم سرماخوردگی و گاهی ذات الریه را ایجاد میکنند. در موارد نادر در بیماران دچار نقص ایمنی، آدنوویروسها میتوانند باعث ابتلا به هپاتیت شوند. به گفته کارشناسان، قرنطینه نیز میتواند در این باره تاثیر داشته باشد.
پروفسور کلی در حوزه بیماریهای کبدی کودکان در بیمارستان زنان و کودکان بیرمنگام میافزاید: «ما فکر میکنیم که شیوع هپاتیت باید به شیوع کرونا مرتبط باشد یا به این دلیل که همه گیری کووید سیستم ایمنی کودکان را به نحوی تغییر داده است یا به این دلیل این که آنان در معرض ویروسهای عادی دوران کودکی به دلیل انزوا و جداشدگی در مراحل مختلف قرار نگرفته اند».
او میافزاید: «با این حال، این موارد ممکن است ناشی از ویروس یا عامل عفونی دیگری باشند که هنوز شناسایی نشده است».
به گفته دانشمندان عوامل محیطی نیز میتوانند مرتبط باشند و پژوهشگران در حال پرسش از والدین در مورد مسائلی از جمله رژیم غذایی فرزندشان و محل خرید غذا هستند.
آیا شیوع هپاتیت میتواند مربوط به واکسیناسیون کووید باشد؟
عارضه جانبی واکسنهای کرونا نیز رد شده است، زیرا هیچ یک از کودکان مبتلا در بریتانیا واکسینه نشده بودند. بسیاری از کودکان نیز زیر پنج سال سن داشتند بنابراین هنوز واجد شرایط دریافت واکسن در بریتانیا نبودند.
به والدین توصیه میشود چه کار کنند؟
آژانس امنیت سلامت بریتانیا اقدامات بهداشتی معمولی مانند شستن کامل دستها و بهداشت کامل تنفسی را برای کمک به کاهش شیوع بسیاری از عفونتهای رایج از جمله آدنوویروس توصیه میکند.
اولین بار چه زمانی زنگ هشدار هپاتیت به صدا درآمد؟
زنگ خطر در اواخر مارس در گلاسکو به صدا درآمد پس از آن که پنج کودک خردسال به دلیل هپاتیت شدید در بیمارستان بستری شدند. معمولا به ندرت در طول یک سال این تعداد موارد ابتلا دیده میشود.
براساس گزارش نهاد نظارت اروپایی این کودکان بین سه تا پنجساله هفتهها استفراغ کرده بودند، پوست آنان زرد زرد شده بود و سطح آنزیمی به نام آلانین آمینوترانسفراز «بهطور استثنایی» در سیستمشان افزایش یافته بود که نشانهای از آسیب کبدی بوده است.
موارد دیگر ابتلا به هپاتیت در کجا شناسایی شدهاند؟
در کنار مواردی که در بریتانیا وجود دارند کودکان در اسرائیل، دانمارک، ایرلند، هلند، اسپانیا، ایتالیا و ایالات متحده نیز با «هپاتیت با علت ناشناخته» تشخیص داده شده اند.
درمان شامل چه مواردی میشود؟
عوامل ضد ویروسی میتوانند زمانی استفاده شوند که یک عامل ویروسی قابل درمان مانند ویروس هرپس یا سایر ویروسها مانند هپاتیت B یا C یا آدنوویروس وجود داشته باشد.
پروفسور «سیمون تیلور رابینسون» کبدشناس در امپریال کالج لندن میگوید: «درمان معمولا حمایتی است و از طریق هیدراتاسیون (آب رسانی) و مدیریت دما صورت میگیرد، زیرا مشکل به طور معمول برطرف میشود. کبد توانایی شگفتانگیزی برای بازسازی خود دارد معمولا در عرض چند روز یا چند هفته با این درمان حمایتی اوضاع به حالت عادی باز میگردد. اگر درگیری کبد شدید باشد ممکن است بیمار نیاز به پیوند فوری کبد داشته باشد.»
پیوند کبد چیست و بهبودی چه زمانی به طول میانجامد؟
پیوند کبد عملی برای برداشتن کبد و جایگزینی آن با کبد سالم از اهداکننده است. زمانی که کبد به درستی کار نمیکند و سایر درمانها نمیتوانند کمک کنند پیوند کبد توصیه میشود.
عمل پیوند کبد در یک کودک به طور کلی حدود شش ساعت به طول میانجامد. پروفسور کلی میگوید برای پیوند کبد برنامه ریزی نشده میزان موفقیت معمولا بین 70 تا 80 درصد است و کودکان میتوانند تقریبا یک زندگی عادی داشته باشند.
یک کودک احتمالا دست کم دو روز پس از عمل و به طور متوسط سه هفته پس از آن میتواند از بیمارستان مرخص شود.
0 دیدگاه