مریخ یکی از سیاره های منظومه شمسی ست. مریخ یا بهرام در یک مدار طولانی تر و با سرعت کمتر نسبت به زمین به دور خورشید می چرخد. بهرام نام فارسی سیاره مریخ است. نوری که از خورشید به مریخ میرسد نصف نوری است که زمین دریافت میکند. در فیلم زیر پدیده خورشید گرفتگی در مریخ را باهم می بینیم.
به نقل از همشهری آنلاین، برای مریخنوردهای ناسا که وظیفه کاوش مریخ را برعهده دارند، همترازی قمرهای آن و خورشید هم دلیل خوبی برای نگاه کردن به بالا است.
مریخنورد استقامت از سیستم دوربین پیشرفته خود برای ثبت واضحترین منظره خورشیدگرفتگی در مریخ استفاده کرده است که به دانشمندان در درک بهتر رفتار قمر محکوم به فنای آن یعنی فوبوس، کمک میکند.
تاریخچه ناسا با ثبت خورشیدگرفتگی در مریخ به سال 2004 بازمیگردد که مریخنوردان «اسپرینت» و «فرصت» نخستین مشاهدات از فوبوس در حال عبور از خورشید را انجام دادند. در سال 2019، مریخنورد کنجکاوی اولین ویدیوی خود را از این رویداد ضبط کرد و حتی با یک تیر، دو نشان زد، چراکه قمر کوچک دیموس در همان ماه از جلوی خورشید عبور کرد.
این رویدادها درک دانشمندان را از تغییرات در مدار فوبوس و روشی که نیروهای جزر و مدی در داخل، پوسته و گوشته مریخ تاثیر میگذارند، بیشتر میکند.
جدیدترین مورد از خورشیدگرفتگی در مریخ اما در روز دوم آوریل رخ داد و حدود 40 ثانیه به طول انجامید و استقامت دوربین Mastcam-Z خود را به سمت خورشید چرخاند و تمام صحنهها را ثبت کرد. استقامت توانست زوم شدهترین ویدیو با بالاترین نرخ فریم را از خورشیدگرفتگی فوبوس که تاکنون گرفته شده است، ضبط کند.
ریچل هاوسون، یکی از اعضای تیم Mastcam-Z که دوربین را کنترل میکند، گفت: «میدانستم که قرار است خوب باشد، اما انتظار نداشتم این قدر شگفتانگیز باشد.»
Mastcam-Z همچنین با فیلترهای خورشیدی مجهز شده است که مانند عینک آفتابی برای کاهش شدت نور عمل میکنند و این رویداد را با جزئیات رنگی نشان میدهد که ویژگیهای جالبی را در مورد شکل قمر مریخ نشان میدهد.
مارک لمون، ستارهشناس سیارهای از موسسه علوم فضایی در بولدر، کلرادو میگوید: «شما میتوانید جزئیات را به شکل سایه فوبوس، مانند برآمدگیها و برجستگیهای روی چشمانداز ماه ببینید. شما همچنین میتوانید لکههای خورشیدی را ببینید و جالب است که قادر هستید این ماه گرفتگی را دقیقاً همانطور که مریخنورد از مریخ دیده است، ببینید.
ویدیوی خورشیدگرفتگی در مریخ را در زیر تماشا فرمایید:
ویژگیهای فیزیکی مریخ
مریخ از زمین کم چگالیتر است، به گونهای که حجمی برابر 15٪ و جرمی برابر 11٪ زمین دارد. مساحت سطح آن تنها اندکی کمتر از مجموع سطوح خشکیهای زمین است. مریخ در برابر عطارد بزرگتر و دارای جرم بیشتر و در نتیجه چگالیتر است. همین زمینه سبب شدهاست نیروی گرانش بیشتری در سطح مریخ وجود داشته باشد. مریخ از نظر میزان حجم و جرم، هشتمین جسم در منظومهٔ شمسی است.
مریخ از دید اندازه، جرم و گرانش سطح، حالتی میان زمین و ماه (ماه زمین) دارد؛ ماه قطری برابر یک دوم قطر مریخ دارد، در حالی که قطر زمین حدود دو برابر قطر مریخ است، زمین دارای جرمی در حدود ده برابر جرم مریخ است، در حالی که جرم ماه ده برابر کمتر از مریخ است. نمای سرخ-نارنجی رنگ مریخ در اثر وجود آهن (III) اکسید، که بیشتر به هماتیت یا زنگ آهن مشهور است، به وجود آمدهاست.
0 دیدگاه