بازار ارز چگونه کار میکند؟
برخلاف سهام یا کامودیتیها، معاملات فارکس در صرافیها انجام نمیشود؛ بلکه مستقیما بین دو طرف در بازار فرابورس انجام میشود. بازار فارکس توسط یک شبکه جهانی بانکی اداره میشود. چهار مرکز عمده معاملات فارکس در مناطق زمانی مختلف از جمله لندن، نیویورک، سیدنی و توکیو پخش شدهاند. ازآنجاکه هیچ مکان مرکزی برای معاملات وجود ندارد، شما میتوانید معاملات فارکس را بهصورت 24 ساعته انجام دهید.
سه نوع بازار فارکس وجود دارد:
بازار اسپات: بازار مبادله فیزیکی ارزها که تسویهحساب در آن بهصورت آنی (On the Spot) انجام میگیرد.
بازار Forward به قراردادی برای خرید یا فروش مقداری مشخصی ارز با قیمت توافق شده در تاریخ معین یا در محدوده تاریخی مشخص شده، گفته میشود.
بازار فیوچرز: به قراردادی برای خرید یا فروش مقدار مشخصی ارز با قیمت و تاریخ مشخص شده در آینده گفته میشود. بر خلاف قراردادهای سلف، قراردادهای آتی از نظر قانونی لازمالاجرا هستند.
اکثر معاملهگران در بازار فارکس قصد ندارند ارز را تحویل بگیرند و تنها بر روی قیمت ارز سفتهبازی میکنند.
ارز پایه چیست؟
ارز پایه (Base Currency) اولین ارزی است که در یک جفتارز فارکس ذکر میشود، به ارزی که در جایگاه دوم میآید ارز مظنه (Quote Currency) گفته میشود. معاملات فارکس همیشه شامل فروش یک ارز برای خرید ارز دیگر است، به همین دلیل ارزها را بهصورت جفت بیان میکنند. قیمت یک جفتارز برابر با ارزش 1 واحد از ارز پایه در مقابل ارز مظنه است
هر واحد پولی در این جفتارز با سه حرف تعیین میشود. معمولا دو حرف اول تعیینکننده کشور یا منطقه و حرف سوم نشان دهنده ارز مورد نظر است. به عنوان مثال در جفتارز GBP/USD، ارز پایه پوند انگلستان و ارز مظنه دلار آمریکا است. با خرید این جفتارز شما مقداری دلار آمریکا را فروخته و به جای آن پوند انگلستان را خریداری میکنید.
برای اینکه بتوانیم در بازار فارکس بهتر معامله کنید، بروکرها ارزها را بهصورت زیر تقسیمبندی کردهاند.
جفتارزهای اصلی، هفت جفت ارزی هستند که 80 درصد معاملات بازار فارکس را تشکیل میدهند. این جفتها، ارزهایی هستند که یک طرف آنها دلار آمریکا است. مانند دلار آمریکا به یورو: EURUSD ، دلار آمریکا به ین ژاپن USDJPY ، پوند انگلیس به دلار آمریکا GBPUSD و دلار آمریکا به فرانک سوئیس USDCHF.
جفتارزهای فرعی: جفتارزهایی که کمتر معامله میشوند. این دسته شامل ارزهای اصلی میشوند که یک طرف آنها دلار آمریکا نیست. مثل یورو به پوند انگلیس: EURGBP ، یورو به فرانک سوئیس EURCHF و پوند به ین ژاپن GBPJPY.
جفتارزهای اگزاتیک: جفتارزهایی شامل یکی از ارزهای اصلی در برابر ارزهای اقتصادهای نوظهور یا کوچک قرار دارند. مانند: USDPLN ، GBPMXN ، EURCZK که به ترتیب یورو در برابر کرونای چک، پوند انگلیس در برابر پزوی مکزیک و در آخر دلار آمریکا در برابر زلوتی لهستان، جزء این دسته هستند.
جفتارزهای منطقهای: جفتهایی که بر اساس مناطق مانند اسکاندیناوی یا استرالیایی طبقهبندی میشوند. EURNOK ، AUDNZD ، AUDSGD که به ترتیب دلار استرالیا در برابر دلار سنگاپور، دلار استرالیا در برابر دلار نیوزیلند و در آخر یورو در برابر کرون نروژ را شامل میشوند.
چه چیزی بازار فارکس را به حرکت در میآورد؟
بازارهای فارکس از ارزهای کشورهای مختلف تشکیل شده است، همین امر میتواند پیشبینی نرخ ارز را دشوار کند چرا که عوامل زیادی وجود دارد که بر حرکت قیمت موثر هستند. بااینحال، مانند اکثر بازارهای مالی، فارکس عمدتاً توسط نیروهای عرضه (Supply) و تقاضا (Demand) هدایت میشود، و درک عواملی که باعث ایجاد نوسانات قیمت میشوند، بسیار مهم است.
بانکهای مرکزی
عرضه پول توسط بانکهای مرکزی کنترل میشود. بانکهای مرکزی میتوانند اقداماتی انجام دهند که تاثیر قابلتوجهی بر قیمت ارز داشته باشد. بهعنوانمثال، تسهیل کمی که شامل تزریق پول بیشتر به اقتصاد است و میتواند باعث کاهش قیمت ارز شود، یکی از این موارد است.
گزارشهای خبری
بانکهای تجاری و سایر سرمایهگذاران تمایل دارند سرمایه خود را در اقتصادهایی قرار دهند که چشمانداز قوی دارند؛ بنابراین، اگر یک خبر مثبت در مورد منطقه خاصی منتشر شود، موجب تشویق سرمایهگذاری در آن منطقه میشود و تقاضا برای ارز آن منطقه افزایش مییابد.
تا زمانی که عرضه ارز موازی با تقاضا پیش نرود، اختلاف بین عرضه و تقاضا باعث افزایش قیمت ارز میشود. به طریق مشابه، یک خبر منفی میتواند باعث کاهش سرمایهگذاری و پایین آمدن قیمت ارز شود.
سنتیمنت بازار
سنتیمنت بازار (Sentiment) که غالبا واکنش بازار در برابر اخبار است، نقش مهمی در حرکت ارزها دارد. اگر اخباری منتشر شود که معاملهگران را متقاعد کند ارز به سمت مشخصی حرکت میکند، معاملهگران برایناساس وارد معامله میشوند و این اتفاق منجر به کاهش یا افزایش ارز خواهد شد.
اين مطلب، يک خبر آگهي بوده و اين پايگاه خبري در محتواي آن هيچ نظري ندارد
0 دیدگاه