به گزار ش زینب زرین فر خبرنگار روابط گستر -چند سالی است که به دلیل نامتوازن بودن میزان عرضه و تقاضا در بازار خودرو، تفاوت فاحشی میان قیمت کارخانه با قیمت بازار روز اتومبیل وجود دارد. مسئلهای که موجب سوءاستفاده دلالان از این فضا شده و به افزایش قیمتها و در نتیجه کاهش توان خرید مصرفکنندگان واقعی دامن زده است.
پیرو همین موضوع بود که دولت در سال 1400 به مسئله ورود کرده و خودروسازان را موظف کرد که عرضه و فروش فوری خودرو را در سامانه مشترکی به اسم «سامانه یکپارچه فروش خودرو» به انجام رسانند. آنچه در ادامه این مطلب آوردهایم، معرفی این سامانه و نحوه ثبت نام در آن است. با ما همراه باشید.
سامانه یکپارچه فروش خودرو چیست؟
سامانه یکپارچه فروش خودرو که به «سامانه متمرکز قرعهکشی خودرو» نیز معروف است، پلتفرمی است که وزارت صمت برای ایجاد توازن در بازار، کاهش قیمت روز خودرو و ایجاد شفافیت در قیمتگذاری محصولات خودروسازان ایجاد کرده است. تمامی خودروسازان داخلی موظف هستند به جای فروش خودرو از طریق فروش فوقالعاده، قرعهکشی مجزا و یا پیش فروش، محصولاتشان را از طریق این سامانه به نشانی esalecar.ir عرضه کنند.
در همین رابطه در نظر داشته باشید که خرید محصولات ایران خودرو و سایر خودروسازان دولتی و خصوصی نیز تنها از طریق سامانه یکپارچه صورت میگیرد. در این سامانه بازه زمانی مشخصی برای عرضه خودرو تعیین میشود و فروش ماشین تنها در بازههای مشخص شده امکانپذیر خواهد بود.
چه مدارکی برای ثبت نام اولیه در سامانه یکپارچه نیاز است؟
هر متقاضی برای ثبت نام در سامانه طرح یکپارچه سازی فروش خودرو باید مدارک زیر را داشته باشد:
- کارت ملی (با هر کد ملی فقط میتوان برای یک خودرو ثبتنام کرد)؛
- گواهینامه حساب بانکی وکالتی (که حداقل 100 میلیون تومان پول در آن باشد)؛
- سیم کارت به نام متقاضی.
پس از ثبت نام در سامانه متقاضی میتواند خودروی مدنظرش را از میان خودروهای موجود برگزیند و در صف خرید قرار بگیرد. در واقع با سامانه فروش یکپارچه خودرو، روش قرعهکشی حذف شده و روش نوبتدهی جایگزین آن شده است.
به این ترتیب متقاضی خودروی مدنظرش را انتخاب میکند و سامانه یکپارچه تخصیص خودرو با توجه به برنامهریزی تولیدات شرکت در آینده متقاضیان را در لیست قرار میدهد و پس از قطعی شدن قرارداد، خودروساز موظف خواهد بود خودرو را تحویل مشتری دهد.
نحوه ثبت نام در سامانه یکپارچه خودرو چگونه است؟
برای ثبت نام در سایت سامانه یکپارچه خودرو متقاضی در گام اول باید اقدام به افتتاح حساب وکالتی در یکی از بانکها نماید و سپس وارد وبسایت سامانه یکپارچه شده و یک حساب کاربری برای خود ایجاد کند. سپس متقاضی در بازه زمانی مشخص شده خودروی مدنظرش را انتخاب میکند و اصطلاحا در نوبت قرار میگیرد. بعد از آنکه قرارداد نهایی شد و نوبت به متقاضی رسید، تحویل ماشین به متقاضی انجام میگیرد.
فروش محصولات ایران خودرو در سامانه یکپارچه
تاکنون بیشتر خودروهای ایران خودرو در طرح یکپارچه فروش خودرو به قیمت کارخانه (که در تعامل با شورای رقابت تعیین میشود) عرضه شدهاند و احتمالا از این به بعد هم عرضه خواهند شد (البته در هر مرحله تنها تعدادی از آنها عرضه میشوند). خودروهایی شامل:
سورن پلاس دوگانه سوز، دنا پلاس، پژو 207 دستی و اتوماتیک، پژو پارس XY7P، پارس ELX، پارس سفارشی XU7P، هایما S5، هایما S7 و تارا دستی و اتوماتیک.
پیشبینی فروش خودرو به صورت مستقیم از کارخانه
بنا به گفته معاون وزیر صنعت و معدن و تجارت، پیشبینی میشود که فروش خودرو از سامانه یکپارچه خودرو به حالت تعلیق درآید و خودروسازان مجددا امکان فروش ماشین از کارخانه را داشته باشند. دلیل این امر نیز بوجود آمدن تعادل در بازار خودرو بوده است.
فروش محصولات ایران خودرو و سایپا از کارخانه از تاریخ 8 مهرماه تاییدی بر همین خبر است. یعنی ثبت نام از طریق سامانه صورت میگیرد، اما مابقی کارها به صورت مستقیم در ارتباط با کارخانه انجام خواهد شد. البته سامانه یکپارچه نقش نظارتی خود را حفظ خواهد کرد و در صورت برهم خوردن تعادل بازار و جهش قیمتها، همین سامانه مجددا بستر اصلی عرضه اتومبیل خواهد بود.
مرحله سوم فروش یکپارچه خودرو
اطلاعیههای مرحله سوم فروش یکپارچه خودرو از طریق سامانه طرح یکپارچه به احتمال زیاد در مهرماه 1402 منتشر میشود. بنا بر توضیحات مدیر روابط عمومی مرکز ملی رقابت، در این مرحله مازاد عرضه خواهیم داشت و احتمالا خودروهای جدیدی از سوی ایران خودرو و سایر شرکتها عرضه خواهند شد. در واقع دور سوم برای خودروهایی است که مازاد عرضه هستند که عمده آنها را نیز خودروهای مونتاژی تشکیل میدهند.
اختلاف قیمت محصولات ایران خودرو در بازار آزاد با سامانه یکپارچه
یکی از دلایل استقبال از سامانه یکپارچه عرضه خودرو، پیش فروش محصولات ایران خودرو و سایر خودروسازان با قیمتی کمتر از قیمت بازار بوده است. البته این اختلاف قیمت لزوما در همه اتومبیلها یکسان نیست. مثلا در حالی که خودروهای گروه خودروسازی فردا موتورز اختلاف قیمتیِ حدودا 120 درصدی را بین قیمت بازار و سامانه داشتند، قیمت اکثر خودروهای سایپا در سامانه یکپارچه تنها حدود 40 درصد از بازار کمتر بوده است.
در این میان محصولات ایران خودرو نیز قابل ذکرند که به علت تقاضای بالا برای خرید آنها در بازار آزاد، تفاوت قیمتی حدودا 50 تا 70 درصدی را بین بازار و سامانه داشتهاند.
سخن پایانی
تاکنون دو نوبت ثبت نام در سامانه یکپارچه انجام شده و پیشبینی میشود که نوبت سوم نیز به زودی آغاز شود. آنچه که مهم است اینکه هدف از اجرای این طرح، ایجاد تعادل میان قیمت بازار و کارخانه و حذف واسطهها بوده است. در این سامانه امکان نوبت دهی فراهم شده است و به همین علت نمیتوان زمان دقیقی را برای خرید خودرو در نظر گرفت. با این حال شما میتوانید با پیگیری ثبت نام خود در این سایت از وضعیت خود مطلع شوید.
0 دیدگاه