موضوع شوری آب سد گتوند حقیقت ندارد | تولید انرژی برق‌آبی امسال سدگتوند ۳ میلیون و ۹۰۰ هزار مگاوات است

نام سد گتوند در بحران‌های آبی خوزستان مکرراً شنیده می‌شود. موضوعی که در دعوت از خبرنگاران برای بازدید از سد بسیاری مباحث را روشن کرد. مدیر اجرایی نیروگاه سد گتوند در حاشیه بازدید خبرنگاران از سد گتوند در این باره گفت: سد گتوند یکی از بهترین سدهای کشور است که نقش مهمی در مهار سیلاب ها دارد. سد گتوند نه تنها موجب شوری نشده بلکه رونق کشاورزی در منطقه را به همراه آورده است.
موضوع شوری آب سد گتوند حقیقت ندارد | تولید انرژی برق‌آبی امسال سدگتوند ۳ میلیون و ۹۰۰ هزار مگاوات است

به گزارش شماواقتصاد: خبرهایی از عدم امکان استفاده از آب شرب در خوزستان هرازچندگاهی شنیده می‌شود، که عمده دلیل آن را وجود تپه‌های نمکی سد گتوند اعلام می‌کنند. عده‌ای هم مانند مدیر دفتر مطالعات آب مرکز پژوهش‌های مجلس در سال 1400 اعلام کرد که اگرچه در جانمایی سد اشتباه رخ داد اما همین الان میزان شوری آب سد در حد استاندارد بوده و برای تمامی مصارف کشاورزی، دامداری و حتی شرب مناسب است و با مدیریت بهره‌وری می‌توان شوری آن را کاهش هم داد. 

سد_تنظیمی_گتوند

دیگران چه می خوانند:

12097037_940

اکنون پس از سال‌ها مناقشه بر سر شوری آب سد گتوند، مدیر اجرایی نیروگاه سد گتوند موضوعاتی را در جمع خبرنگاران بازدیدکننده از سد و نیروگاه گتوند مطرح می‌کند که خواندنی است.

12097051_764

 

12097031_188

12097043_854

فرهاد نادران با بیان اینکه اگر سد گتوند نبود سیلاب های عظیم خسارات جبران ناپذیر ایجاد می کرد، گفت: تاکنون 18 سیلاب بزرگ را کنترل کرده و نقش مهمی در منطقه دارد. سد گتوند از ابتدای بهره برداری تاکنون 112 میلیارد مترمکعب آب را مهار کرده است و سالانه 5 میلیارد و 100میلیون متر مکعب آب را ذخیره می کند. ذخیره آب امسال آن به 4 میلیارد و 900 میلیون متر مکعب رسید که آورد این سد سالانه 12 میلیارد متر مکعب است.

 

12097038_631

12097009_203

​وی مطالب منتشره در باره میزان شوری آب سد را نادرست خواند و گفت: برخی مداقع مسائل سیاسی واقعیت این سد را تحت تاثیر قرار داده است. در هر نقطه ای از کل حوزه آبریز گتوند برخی پچ های نمکی و شورابه و چشمه های نمکی وجود دارد قبل از احداث سد این شورابه‌ها وجود داشته و ارتباطی به محل سد ندارد.

 

3 میلیون و 900 هزار مگاوات برق، تولید انرژی برق‌آبی امسال سدگتوند 

نادران با بیان اینکه نیروگاه سد گتوند یکی از بهترین نیروگاه های برق آبی کشور است که تابستان امسال به کمک شبکه سراسری آمده بود، گفت: میزان تولید برق نیروگاه گتوند امسال با رشد 80 درصدی نسبت به سال گذشته همراه شد. نیروگاه گتوند در سال جاری 3 میلیون و 900 هزار مگاوات برق تولید و به شبکه سراسری تزریق کرد. پس از اتمام فصل اوج بار واحدهای چهارگانه برای تعمیرات از مدار خارج می شوند که تعمیرات واحد نخست به اتمام رسیده و آماده تولید برق است. 

وی با بیان اینکه ارتفاع سد گتوند 182 متر و طول تاج سد 760 متر است، گفت: حجم بدنه سد 31 میلیون متر مکعب است. دبی رودخانه کارون 250 میلیون متر مکعب است که در تابستان به 700 مترمکعب در ثانیه می رسد. همچنین حجم آب سد 3 میلیارد و 200 میلیون متر مکعب است که حجم آب سد نسبت به پارسال 60 درصد افزایش یافته است.

12097037_940

مدیر اجرایی نیروگاه سد گتوند افزود: اگر سد به نقاط بالادست می‌رفت ظرفیت سد به شدت پایین می آمد و نمی توانست این حجم از آب را ذخیره کرده و از سیلاب جلوگیری کند فقط می توانست یک سد جریانی برای تولید انرژی باشد.

نادران با بیان اینکه فاز نخست این نیروگاه به ظرفیت 1000 مگاواتی در سال 91 افتتاح شد، اظهار کرد: امروز دیسپاچینگ ملی درخواست اتصال واحد دوم نیروگاه به شبکه را داشت که در حال انجام است. واحدهای بعدی نیروگاه به ترتیب وارد تعمیرات خواهند شد و تلاش خواهیم کرد تا پیش از نوروز تمام تعمیرات نیروگاه انجام شده و با آمادگی کامل وارد فصل گرم شویم.

 

پتو رسی برای جلوگیری از نفوذ نمک به آب

وی درباره انتخاب ساختگاه اولیه سد گتوند اظهار داشت: در مراحل اولیه از سال 1342 رود کارون توسط چندین مشاور بررسی شد، قبل از سال 76 مشاورانی از آمریکا، آلمان، چین، فرانسه و دو مشاور ایرانی روی آن کار و جایگاه مختلف را بررسی کردند و بهترین جایگاهی که پیشنهاد شد همین موقعیت کنونی سد بوده است.

مدیر اجرایی سد و نیروگاه گتوند با بیان اینکه اکنون که 12 سال از آبگیری سد می‌گذرد و تمام شرط و شروط‌ هویدا شده است، گفت: بسیاری مطرح می کردند که سه ماه پس از آبگیری همه دریاچه و خروجی آب از گتوند شور می شود. اکنون 12 سال گذشته هر کس بخواهد خروجی آب سد را می تواند اندازه و راستی آزمایی کند.

12097033_834

وی با بیان اینکه اکنون EC آب در سد گتوند در حد 1000 است، تصریح کرد: بر اساس آمار سازمان بازرسی و دانشگاه تهران قبل از پتوی رُسی میزان EC بیش از 1000 پیش بینی شده بود.

مدیر اجرایی نیروگاه سد گتوند اضافه کرد: آلاینده هایی مثل مزارع غیرمجاز پرورش ماهی

میزان EC را به یک هزار و 700 و پساب صنعتی به 1/250 یا اینکه فاضلاب کشت و صنعت کارون 340 واحد میزان EC را افزایش می دهد. همچنین سهم آلایندگی خروجی آب سد از فاضلاب شهری، صنعتی و کشاورزی را هر یک به ترتیب 27، 13و 60 درصد است

وی با اشاره به مباحث مطروحه درباره گنبد نمکی خاطرنشان کرد: نگرانی هایی برای گنبد نمکی موجود در مخزن سد وجود داشت، بنابراین پتوی رسی کشیده شد تا در مرحله اولیه آبگیری کیفیت آب دچار مشکل نشود. یعنی ابتدای آبگیری آب شهرهای پایین دست نباید قطع می شد، زیرا تونل ها هم در سطحی هستند که باید 400 میلیون متر مکعب آب وارد مخزن می شد و چون سرعت آب بالا بود این نگرانی وجود داشت که نمک شسته شود و آب را شور کند بنابراین پتوی رسی پیشنهاد شد که از تماس سازند با آب جلوگیری کند.

به گفته فرهاد نادران، کل نشت آب سد به 120 لیتر بر ثانیه هم نمی رسد آب سد زلال، شفاف و قابل شرب است و خشک شدن نخل‌های جزیره مینو‌ ارتباطی به آب سد ندارد. 

وی تصریح کرد: یکی از اتهامات دیگری که به گتوند وارد است، این است که اگر 380 کیلومتر از مصب رودخانه پایین‌تر بروید، می‌بینید که نخلستان‌ بر اثر سد گتوند خشک شده است. این خبر  در حد مسخره کردن افکار عمومی بوده و اصلاً نخل خودش به آب شور مقاوم است و در کنار دریا می‌بیند نخل‌هایی وجود دارند که ماهیت آنها اصلاً مقاومت به آب شور است.

 

مقاومت سد گتوند در برابر زلزله تا 10 برابر وزن خودش

مدیر اجرایی سد گتوند درباره مقاومت این سد در برابر زلزله نیز گفت: این سد با ماکسیمم‌ترین زلزله‌ای که امکانش بوده، صحت‌سنجی شده و در مقابل آن می‌تواند پایدار باشد. کل نشت آب ما به 120 لیتر بر ثانیه هم نمی‌رسد که یک عدد بسیار ایده‌آل در میان سدهای کشور است. اگر سدهای خاکی دیگری که چه ایرانی‌ها و چه خارجی‌ها سرمایه‌گذاری کردند و ساخته‌اند را ملاحظه کنید می‌بینید که چقدر سطح آنها ناهموار است و نشست‌های زیادی دارند، اما سد گتوند مانند باند فرودگاه است.

وی ادامه داد: بیش از 1300 ابزار دستگاه در آن نصب شده که همه به‌خوبی کار می‌کنند و کارایی لازم را دارند.

نادران با بیان اینکه حدود 2  میلیارد دلار هزینه رسوب‌برداری یک سد بزرگ است، تاکید کرد: این درحالی است که با 2 میلیارد می‌توان 2 تا 3 تا سد بزرگ ساخت تا اینکه بخواهیم یک سد نصفه را نجات بدهیم؛ بنابراین رسوب برداری در کشور ما با بودجه‌ای که داریم منطقی به نظر نمی‌رسد و هیچ‌گاه هم ندیده‌ایم که سد بزرگی در کشور ما لایروبی بشود، چراکه می‌توانیم با همان مبلغ سه سد بزرگ بسازیم. الان مهم‌ترین و اصلی‌ترین سدی که در کشورمان است که هنوز ساخته نشده، سد بختیاری است و ما می‌توانیم همین پول را صرف ساخت سد بختیاری می‌کنیم.

مدیر اجرایی نیروگاه سد گتوند در این‌باره گفت: گتوند از نظر آب‌بندی هم یکی از بهترین سدهای کشور است؛ در زیر این سد با تزریق سیمان و دیوار بتن پلاستیکی باعث شده  تمام نشت آب‌ها را بتواند به‌خوبی مهار کند. 

وی افزود: در زیر این لایه‌های بتن پلاستیکی، ورق ژئوممبری نصب شده که می‌تواند بر اثر زلزله، کل مهارهای لازمه را انجام بدهد و بدون ریسک بهترین کیفیت و پایداری را داشته باشد. اگر یک زلزله بیاید و حتی این دیواره را نیز بشکند آن ورقه به این دلیل که می‌تواند حتی 10 برابر وزن خودش کش بیاید و پاره نشود، نگهداری می‌کند تا تزریقات لازم انجام بشود و سد به حالت اولیه برگردد.

موضوع شوری آب سد گتوند حقیقت ندارد | تولید انرژی برق‌آبی امسال سدگتوند ۳ میلیون و ۹۰۰ هزار مگاوات است

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟