طالبان خود را امارت اسلامی افغان می داند. طالبان یک جنبش مذهبی نظامی ست. بسیاری از سازمان ها و حکومت ها طالبان را گروهی تروریستی قلمداد می کنند. گفته می شود هدف طالبان اعاده طلح و امنیت به افغانشتان است. اکنون نیز حکومت افغانستان در دست طالبان است.
در ویدئوی زیر نیروهای طالبان را می بینیم که برای دریافت زکات اجباری به مغازه ها یورش می برند.
طالبان
طالبان که خود را امارت اسلامی افغانستان مینامند، یک جنبش و یک سازمان مذهبی-نظامی اسلامگرای دیوبندی متشکل از روحانیان اسلامگرای سنی در افغانستان است. حکومتها و سازمانهای متعددی آن را تروریستی قلمداد کردهاند. تخمین زده شده طالبان در سال 2021، 75٬000 جنگجو داشته باشد. طالبان گفتهاند هدفشان اعاده صلح و امنیت به افغانستان، از جمله خروج سربازان غربی، و اعمال نسخهشان از شریعت است، که زمانی قدرت داشت. طالبان در سطح بینالملل به دلیل کشتار مردم غیرنظامی افغان، تروریسم، تفسیر و اجرای شدید و خشن آنها از احکام اسلام که منجر به برخورد وحشیانه با بسیاری از افغانها شده، محکوم شدهاند. از لحاظ ایدئولوژیک، تفکر طالبانی بر روی بنیادگرایی اسلامی مبتنی بر دیوبندی، و قواعد و رسوم قوم پشتون همچون پشتونوالی است.
طالبان پس از تصرف افغانستان، از سال 1996 تا 2001م با نام امارت اسلامی افغانستان تقریباً بر سه چهارم این کشور حکومت کرد. در این سالها، تنها کشورهای پاکستان، امارات متحده عربی و عربستان سعودی طالبان را به رسمیت شناختند. طالبان پس از حمله آمریکا به افغانستان که موجب برکناری آنان از قدرت شد، از سال 2006 بار دیگر با بازآرایی خود به صورت جنبشی شورشی علیه دولت مورد حمایت آمریکای حامد کرزای و نیروهای بینالمللی کمک به امنیت (آیساف) به رهبری ناتو جنگیدند. در پی سقوط کابل در 15 اوت 2021، طالبان دوباره قدرت را در افغانستان در دست گرفتند.
رهبر کنونی طالبان پس از کشته شدن ملا اختر منصور، از سال 2016 مولوی هبتالله آخوندزاده است. در 10 اسفند 1398 (29 فوریه 2020) طالبان و ایالات متحده آمریکا در قطر توافقنامهای برای بازگرداندن صلح به افغانستان امضا کردند.
طالبان و متحدانشان در طول سالهای 1996 تا 2001، مرتکب قتلعام علیه غیرنظامیان افغان شدند، از تأمین غذا برای 160٬000 غیرنظامی گرسنه توسط سازمان ملل جلوگیری کردند و با سیاست زمین سوخته، مناطق وسیعی از زمین حاصلخیز را سوزاندند و دهها هزار خانه را ویران کردند. آنها در طول حکومت خود سرگرمیها و فعالیتهایی مانند پرواز بادبادک و نگهداری پرندگان به عنوان حیوانات خانگی را ممنوع کردند و اقلیتهای مذهبی و قومی را مورد تبعیض قرار دادند. طبق اعلام سازمان ملل متحد، طالبان و متحدان آنها مسئول 76٪ از تلفات غیرنظامیان افغان در سال 2010، 80٪ در 2011 و 80٪ در سال 2012 بودند. طالبان همچنین دست به نسلکشی فرهنگی زده و بناهای تاریخی بسیاری از جمله بوداهای معروف 1500 ساله بامیان را تخریب کردهاست.
ایدئولوژی و اهداف طالبان
طالبان، گروهی از روحانیان سنی هستند که عقاید دگماتیسم اسلامی با ریشههایی در مکتب حنفی دیوبندی، دارد. این گروه مخالف دولتهای افغانستان و پاکستان است. طالبان قشری و قبیلهای برخورد میکند. آنها حتی با اخوانیها و جماعتیها و مودودیها سر سازش ندارند. بیشتر افراد گروه طالبان پشتونهایی هستند که در مناطق شمال غربی پاکستان و دو سوی خط دیورند زندگی میکنند.
احکام اسلامی دیوبندی
دارالعلوم دیوبندی در اوتار پرادش هند که دیوبندیه از آنجا نشات گرفت
رژیم طالبان احکام اسلام اسلام را در تطابق با فقه حنفی و فرمانهای دینی ملا عمر تفسیر میکنند. طالبان گوشت خوک و الکل، بسیاری از انواع فناوریهای مصرفی همچون موسیقی، تلویزیون، فیلمبرداری، و اینترنت، و همچنین بیشتر گونههای هنر از جمله نقاشی یا عکاسی، شرکت در ورزش، از جمله فوتبال و شطرنج; تفریح نظیر بادبادک بازی و نگهداشتن کبوتر یا دیگر حیوانات خانگی را نیز ممنوع کردند، و دیگر پرندگان بر اساس احکام طالبان ذبح شدند. سالنهای سینما بسته شدند و به عنوان مسجد تغییر کاربری دادند. جشن گرفتن روز سال نو و نوروز ممنوع بود. برداشتن عکس و به نمایش درآوردن تصاویر و پرترهها ممنوع شد، چرا که طالبان آن را نوعی از بتپرستی میدانستند. زنان از خشونت طالبان علیه زنان، دختران از شرکت در مدارس و دانشگاهها منع شدند خشونت طالبان علیه زنان، از آنان درخواست شد پرده را رعایت کنند و در بیرون از منزل یکی از اقوام مذکر شان همراه شان باشد، آنان که این محدودیتها را نقض میکردند مجازات میشدند . مردان از تراشیدن ریش شان منع میشدند و ملزم بودند آن را مطابق میل طالبان بلند نگه دارند و بیرون از منزل عمامه بر سر بگذارند. . نماز اجباری شده بود و آنان که به الزامات مذهبی پس از اذان احترام نمیگذاشتند دستگیر میشدند. قمار ممنوع بود، و دزدان با قطع دست یا پایشان مجازات میشدند. در سال 2000, ملا عمر رهبر طالبان رسماً تولید و قاچاق تریاک را در افغانستان ممنوع کرد. ; طالبان موفق شدند تا سال 2021 اکثریت تولید تریاک (99٪) را محو کنند. در دوره حکومت طالبان استفادهکنندگان و قاچاقچیان مواد مخدر به شدت آزار میدیدند
0 دیدگاه