رهبر جمهوری اسلامی ایران رئیس کشور و بالاترین مقام رسمی جمهوری اسلامی ایران است. رهبر در مراودههای رسمی یا دولتی از این سمت اغلب با عنوان «رهبر معظم انقلاب اسلامی»، «مقام معظم رهبری»، «حضرت آیتاللهالعظمی»، «مقام عظمای ولایت»،و «معظمله یاد میشود.
سید روحالله خمینی رهبر انقلاب اسلامی، نخستین رهبر جمهوری اسلامی ایران بود و پس از او هماکنون سید علی خامنهای این سمت را بر عهده دارد.
رهبر انقلاب در دیدار کارگزاران نظام فرمودند: صدام هنگام آغاز جنگ نزدیک ایلام یک مصاحبه کرد و بعد گفت مصاحبه بعدی را در تهران انجام میدهم اما دیدید به چه سرنوشتی دچار شد در جنگ و بعد از جنگ. در فتح المبین صدام شانس آورد، نزدیک بود توسط بچههای سپاه دستگیر شود. اگر نیم ساعت زودتر رسیده بودند دستگیر میشد ولی شانس آورد و در رفت.
رهبر معظم انقلاب امروز در جمع مسئولین نظام فرمودند: صدام هنگام آغاز جنگ نزدیک ایلام یک مصاحبه کرد و بعد گفت مصاحبهی بعدی را در تهران انجام میدهم اما دیدید به چه سرنوشتی دچار شد در جنگ و بعد از جنگ.
ایشان خاطر نشان کردند: در فتح المبین صدام شانس آورد، نزدیک بود توسط بچههای سپاه دستگیر شود. اگر نیم ساعت زودتر رسیده بودند دستگیر میشد ولی شانس آورد و در رفت.
رهبر معظم انقلاب فرمودند: اخیرا هم یک دلقک آمریکایی گفته بود کریسمس را در تهران جشن میگیریم! از این حرفها زیاد میزنند اما واقعیت با چیزی که آنها دلشان میخواهد فاصله زیادی دارد.
شرایط و صفات رهبری
رهبری در نظام جمهوری اسلامی ایران از جایگاه ویژهای برخوردار است؛ به همین دلیل قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران شرایط خاصی را که خاستگاه آن متون فقهی است، برای رهبر معین کرده که برای هیچکدام از مسئولان دیگر ذکر نکردهاست.[17] در قانون اساسی اصول پنجم و صد و نهم مرتبط با شرایط و صفات رهبری است. براساس اصل پنجم «در زمان غیبت ولیعصر در جمهوری اسلامی ایران ولایت امر و امامت امت بر عهده فقیه عادل و باتقوا، آگاه به زمان، شجاع، مدیر و مدبر» است.[17] اصل صد و نه قانون اساسی نیز شرایط رهبر را در سه بند به شرح زیر عنوان میکند:
صلاحیت علمی لازم برای افتاء در ابواب مختلف فقه.
عدالت و تقوای لازم برای رهبری امت اسلام.
بینش صحیح سیاسی و اجتماعی، تدبیر، شجاعت، مدیریت و قدرت کافی برای رهبری.
همچنین طبق این اصل چنانچه تعداد افرادی که همه شرایط یاد شده را دارند از یک نفر بیشتر باشد، «شخصی که دارای بینش فقهی و سیاسی قویتر باشد مقدم است.»
0 دیدگاه