ترمز دستی یکی از ارکان اصلی خودروی شما می باشد. ترمز دستی در بحث امنیت و عدم خسارت بسیار مهم است. توجه به کشیدن ترمز دستی بویژه در سر پایینی ها بسیار حائز اهمیت است. همیشه از سالم بودن ترمز دستی خودروی خود اطمینان حاصل کنید. در ویدئوی زیر نکشیدن ترمز دستی یک اتفاق فاجعه بار را بوجود می آورد.
یک خودروی پارک شده در حاشیه یک بزرگراه شلوغ در شهر ریگا، لتونی دنده عقب عرض خیابان را طی کرد و به رودخانه داوگاوا فرو افتاد.
پلیس لتونی گفت که این حادثه پس از آن رخ داد که دو سرنشین این خودرو، آن را در نزدیکی رودخانه پارک کرده بودند. ده دقیقه پس از آنکه آنها از محل دور شدند، خودرو به آرامی در عرض بزرگراه شروع به حرکت کرد.
طبق گفته پلیس راننده خودرو ترمز دستی را نکشیده بود.
ویدئوی دوربینها مدار بسته نشان میدهد که خودرو از چهار لاین ترافیکی عبور کرد و سایر خودروها برای اینکه به این اتومبیل بدون سرنشین برخورد نکنند یا توقف کردند یا از مسیر اصلی خود منحرف شدند. در نهایت خودرو وارد یک سرازیری شد به رودخانه داوگاوا منتهی میشد.
پلیس گفت که توانستند یک روز بعد خودرو را از رودخانه خارج کنند.
هروسیله درحال حرکتی زمانی نیاز به ایستادن دارد. بنابراین تمام سازندگان وسایل متحرک باید هنگام طراحی به نحوه متوقف کردن آن پس از شروع حرکت نیز بیندیشند. همچنین وسایل متحرک، مانند خودرو، ممکن است پس از توقف، در اثر متحرکات مختلف، به غیر از روشن شدن منبع نیرو (موتور) و انتقال نیروی آن به متحرکهای وسیله(چرخها)، حرکتهایی داشته باشند. این حرکت ممکن است در اثر نیروی خارجی، موقعیت محل توقف و یا تغییرات دیگری در شرایط توقف اتفاق افتد. پس در این مواقع، وسایل متحرک و روندهای که خطر آفرین هستند مانند خودرو، نیاز به یک عامل نگهدارنده قویتر و مطمئنتر دارد. عاملی که توان و مکانیزم لازم جهت ثابت نگه داشتن خودرو را در هر شرایطی، در زمانی که متوقف شده است داشته باشد. این عامل در خودرو به ترمز دستی یا ترمز پارک معروف است.
ترمز دستی چیست و چه وظیفهای دارد
ترمز دستی که به ترمز پارک نیز معروف است برای ثابت نگهداشتن خودروی متوقف شده به کار میرود. در این حالت موتور خودرو ممکن است خاموش یا روشن باشد. نکته مهم این است که راننده خودرو را در موقعیتی قرار داده که قادر به حرکت نیست پس باید از سکون لازم برخوردار باشد. ترمز دستی همچنین باید قادر باشد خودرو را حتی در شیبی با زاویهی 30 درجه ساکن نگه دارد.
ترمز دستی یکی از ضروریترین سیستمهای فنی خودرو است که سلامت و عملکرد بینقص آن از اهمیت ویژهای برخوردار است. این سیستم که تضمین کننده ایمنی اتومبیل، راننده و سرنشینانش است به شکل اهرم، دکمه یا پدال در داخل کابین و جایی نزدیک و در دسترس راننده تعبیه میشود. معمولا مدل اهرمی آن کنار دست راننده و نزدیک به کنسول وسط و پشت اهرم دنده، مدل دکمهای جایی نزدیک به فرمان یا کنار اهرم دنده و مدل پدالی نزدیک به پای راننده و در فاصله 20 تا 15 سانتیمتری پدال ترمز قرار دارد. البته مدلهای اهرمی گاهی بین صندلی راننده و در خودرو قرار میگیرند. مدل اهرمی همچنین رایجترین نوع ترمز دستی است که تقریبا تمام رانندهها با آن آشنایی دارند و مدلهای دکمهای و پدالی تقریبا جدیدتر و ناآشناتر هستند. میتوان از ترمز دستی برای مواقعی که ترمز پدالی خودرو عمل نمیکند مخصوص در سرعتهای پایین برای متوقف کردن خودرو استفاده کرد، هرچند سرعت عمل و ایستایی لازم را ندارد.
انواع ترمز دستی
پیشتر سه فرم ظاهری ترمزهای دستی را که در داخل کابین مشاهده میکنیم شرح دادیم. اکنون درباره تفاوتهای اساسیتر این ترمزها صحبت خواهیم کرد. ترمزهای دستی در گذشته بیشتر به شکل اهرمی یا پدالی در داخل خودرو تعبیه میشدند و ترمز دستیهای دکمهای، نمونه به روزتر و جدیدتر این سیستم محسوب میشوند. اما به غیر از تفاوت در شکل ظاهری سیستم، نحوه عملکرد مدلهای ترمزهای دستی نیز متفاوت است. در واقع ترمزهای دستی بر اساس نحوه عملکردشان به دو دسته تقسیم میشوند که عبارتند از:
– ترمزهای دستی مکانیکی (پدالی و اهرمی)
– ترمزهای دستی برقی یا الکترونیکی (دکمهای)
اما معمولا قطعات و بخشهای فنی ترمز دستی در هر دو نوع روی دو چرخ از خودرو و عموما چرخهای عقب سوار میشوند.
0 دیدگاه