به گزارش روابط گستر، مناطق آزاد یکی از بهترین ارکان و گزینههای مطرح در توسعه اقتصادی و تعاملات و تبادلات تجاری محسوب میشوند. این مناطق با دارابودن ویژگیهای خاص لجستیک و حملونقل به عنوان نقطه اتصال و عطف صادرات و وارداتی میباشند که بسیاری از این مناطق در ایران جزو شهرهای قدیمی و دارای مکانهای جاذب گردشگری هستند. منطقه آزاد چابهار به عنوان چهارمین بندر مهم تجاری ایران و قرار گرفتن در محل تلاقی کریدورهای ترانزیتی جهان و دسترسی به آبهای آزاد دارای ویژگیهای جذابی در سرمایهگذاری سایر کشورها است.
با توجه به عزم جدی ایران و روسیه برای توسعه کریدور شمال ـ جنوب، سال 1402 میتواند سال جهش اقتصادی و رونق برای این کریدور باشد. برای توسعه ارتباطات ایران و روسیه محورهای مختلفی وجود دارد که بهترین آن در شرایط فعلی میتواند فعالسازی کریدور شمال - جنوب باشد.
در حال حاضر بسیاری بر این عقیده قرار گرفتهاند که رفتار چین نمایانگر خیز این کشور برای کسـب رتبه بزرگترین اقتصـاد جهان در رقابـت بــا آمریکا است و کارشناسان معتقدند که چین قصد دارد برای حصول به این نتیجه از طریق راه ابریشم اقدام نماید و برای این کار تصاحب راهها را مدنظر دارد، با توجه به این موضوع، مناطق آزاد ایران و خصوصا منطقه آزاد تجاری - صنعتی چابهار از جمله بهترین موقعیتها برای گسترش تبادلات اقتصادی و تجاری ایران به حساب میآید.
قرار گرفتن چابهار در محل تلاقی کریدورهـای ترانزیتـی جهان، واقع شدن در مسـیر دسترسـی بـــه آبهـای آزاد بـــرای کشـورهای محصـــور در خشـکی (افغانسـتان، ترکمنسـتان، ازبکسـتان،ت اجیکستان، قرقیزستان و قزاقسـتان) و دارا بـودن عنوان چهارمیـن بندر مهم تجاری ایران از نظر مساحت و پسکرانه پـس از شهید رجایی، امام خمینی و امیرآباد از جمله ویژگیهایی است که نظر سرمایه گذاری سایر کشورها را بـــه خود جلب کرده اســـت.
شـریک تجاری دیگر ایـران در توسعه بنـدر چابهـار، چیـن اسـت. چیـن کـــه تمرکـز خود را بـــر توسعه بنـدر گوادر پاکستان گذاشته، نیم نگاهی هم به چابهار و حضور ایران در چارچوب ابتـکار یک کمربنـد - یـک جاده دارد. پهلوگیری کشـتی اقیانوس پیمـا که به عنـوان نخسـتین خـط در بندرعباس تخلیه می شـد در کنار خط کشتیرانی مستقیم از مبدأ چیـن بـه چابهار و همچنین قرابت دیپلماتیـک و اقتصـادی دو کشـور، احتمال سرمایه گذاری بیشـتر چیـن در ایـن بندر را تقویت کرده اســت.
اتصـــال بنـــدر چابهــار و جاســک بــه بنــدر گــوادر پاکســتان از طریــق خــط ریلــی شــرق بــه غــرب بــه عنــوان یکــی از مفـاد توافقنامـه ایـران و چیـن، بیانگـر تبدیـل چابهـار بـه ایسـتگاه ابتـکاری طـرح یـک کمربنـد- یــک جــاده اســت. کشورهای جنوب و جنوب شرق آسیا برای ورود به بازار روسیه و شرق اروپا، حساب ویژهای روی مسیر ترانزیتی چابهار باز کردهاند. تجار و تولیدکنندگان اروپایی نیز برای حضور در قلب بازار بزرگ آسیای شرقی و حتی جنوب آسیا، نیاز به یک هاب تولید، توزیعی و ترانزیتی دارند که چابهار میتواند این نقش را برای آنها بازی کند.
بنا بر اعلام مدیرعامل منطقه آزاد چابهار، در طول یک سال گذشته روسیه با 2.7میلیارد دلار بزرگترین سرمایهگذار در ایران بوده که در دو طرح نفتی سرمایهگذاری کرده است.
0 دیدگاه