برنج مهم ترین ماده غذایی در دنیاست و قیمت برنج امری مهم در این رابطه است. قیمت برنج از یکی دو سال گذشته نوسان زیادی داشته است. قیمت برنج خصوصاً برنج ایرانی در این مدت چند برابر افزایش پیدا کرده است. این افزایش قیمت برنج به نحوی ست که استفاده مردم از برنج ایرانی روز به رزو در حال ک شدن است. بر اساس آخرین گزارشها، قیمت برنج باز هم مقداری افزایش پیدا کرده است. جزئیات این افزایش قیمت را در ادامه مطلب ببینید.
قاسمعلی حسنی در مورد وضعیت بازار ماکارونی، اظهار کرد: طی چند روز گذشته به دلیل تغییر قیمت، کارخانجات ماکارونی را دپو کرده بودند تا با قیمتهای جدید عرضه کنند، از سوی دیگر نیز فشار تقاضا برای خرید ماکارونی افزایش یافته بود؛ در همین راستا نیز بازار با کمبود ماکارونی مواجه شد.
دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران افزود: بر همین اساس با توجه به اعمال قیمتهای جدید، از روز گذشته عرضه ماکارونی به بازار به روال عادی بازگشت و توزیع ماکارونی با قیمتهای جدید شروع شده شده است و بازار طی هفته جاری اشباع میشود.
وی در مورد وضعیت عرضه روغن، گفت: در بخش روغن نیز کمبودی در بازار نداریم و در فروشگاههای زنجیرهای روغن به اندازه کافی وجود دارد؛ منتهی بنکدار برای خرید روغن از کارخانجات مجبور به خرید اقلام دیگری همچون رب گوجه فرنگی، تن ماهی و … است که همین مساله موجب شده بنکدار تمایلی به خرید روغن نداشته باشد.
حسنی در مورد بازار برنج و شکر نیز اظهار کرد: دولت در قالب طرح رمضان برنج تایلندی و 880 تن شکر عرضه کرد؛ با توجه به اتمام ماه رمضان هنوز محموله جدیدی به ما نرسیده است و منتظر تصمیمات وزارت جهاد کشاورزی هستیم.
دلایل گرانی برنج
غلامرضا شریعتی ، با اشاره به افزایش قیمت برنج در بازار بر ضرورت کنترل قیمتها تاکید و بیان کرد: قیمت برنج خریداری شده از کشاورزان بستگی به نوع برنج دارد، برنج بر اساس سطح کیفیت نرخ گذاری شده و از کشاورز خریداری می شود، اما قیمتی که امروز برنج در بازار عرضه می شود تقریبا 60 درصد بیشتر از قیمتی است که از کشاورز خریداری شده است.
وی در ادامه اظهار کرد: در بهترین وضعیت، برنجی که بالاترین کیفیت را دارد در استان مازندران با نرخ کیلویی 35 هزار تومان از کشاورز خریداری می شود، اما در بازار با قیمت کیلویی 80 تا 90 هزار تومان عرضه می شود. مصرف سالیانه برنج در کشور کاملا مشخص است میزان تولید برنج در کشور نیز رقم معینی است پس دولت باید به گونه ای برنامه ریزی کند که تعادل بین عرضه برنج در بازار و نیاز جامعه برقرار شود، پس در اینجا نقش دولت بسیار مهم است.
نماینده مردم بهشهر در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکهدولت باید به وظیفه خود در خصوص برنامه ریزی و نظارت دقیق برای تنظیم بازار عمل کند برنج و گندم از کالاهای اساسی سفره مردم است، یکی از علل گرانی قیمت برنج را عدم نظارت و برنامه ریزی دقیق از سوی دولت ذکر و تصریح کرد: وظیفه دولت است که سفره مردم را تامین کرده و اجازه ندهد سفره مردم با تنش های فراوان هر روز کوچک تر شود، باید بین مصرف جامعه، تولید برنج و واردات برنج تعادل برقرار شود.
شریعتی تاکید کرد: عامل دوم دلال بازی است که عده ای به راه می اندازند، با نرخ پایین برنج را خریداری و چندین برابر قیمت در بازار عرضه می کنند. متاسفانه دستگاه های نظارتی نیز به وظیفه خود عمل نمی کنند. ما آب را هم رها کنیم تبدیل به سیل شده و به جامعه آسیب می زند. قیمت تولید و فرآوری برنج و سود تولید کننده و عرضه کننده کاملا مشخص است. تعزیرات باید به این موضوع ورود جدی داشته باشد، باید با اعمال نظارت دقیق دست دلالان بریده شده و جلوی افزایش قیمت افسار گسیخته گرفته شود.
پرویز اوسطی درباره گرانی مجدد برنج ایرانی گفت: وزارت جهاد کشاورزی برای سال آینده باید یک برنامهریزی منسجم و دقیق داشته باشد. امسال جابهجایی دولت اتفاق افتاد و کشور درگیر انتخابات بود و از آنجا که مدیریت واحدی در حوزه برنج وجود نداشت، شرایط خاصی پیش آمد.
نماینده مردم قروه و دهگلان از کاهش 20 درصدی تولید برنج در کشور خبر داد و علت آن را خشکسالی و بحران زیست محیطی عنوان کرد.
این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به کیفیت خوب برنج ایرانی اظهار کرد: ذائقه مردم ایران برنج ایرانی را میپسندد. مصرف برنج ایرانی هر ساله بیشتر شده است. کسانی که توان خرید بالا دارند، حتما برنج ایرانی را انتخاب میکنند.
اوسطی با اشاره به قانون منع واردات برنج از تیر ماه تا آبان ماه هر سال، گفت: ما هرساله با ضرر و زیان شالیکاران مواجه بودیم اما اکنون شرایط بهگونهای است که کالا به قیمت مناسبی از کشاورز خریده میشود. گرانی برنج ایرانی بیشتر بهخاطر دلالی و سودجویی است. به وزارت جهاد کشاورزی پیشنهاد میکنم که ذخیره برنج ایرانی در انبار را افزایش دهد تا در مواقع بحران بازار را تنظیم کند.
نماینده مردم قروه و دهگلان در مجلس با بیان این ادعا که وزارت جهاد ذخیره برنج ایرانی ندارد، گفت: کاهش تولید و افزایش مصرف مردم و از طرف دیگر احتکار برنج، دلالی و سودجویی باعث افزایش قیمت برنج شد. وزارت جهاد باید علاوه بر افزایش ذخیره برنج ایرانی، در راستای خودکفایی برنج بکوشد. ظاهرا معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی برنامههای خوبی برای خودکفایی کشور در زمینه برنج نیاز دارد. این مهم نیازمند اعتبارات سنگینی است که امیدوارم با آن موافقت شود.
اوسطی درباره عملکرد وزارت جهاد کشاورزی در زمینه برنج گفت: این وزارت خانه برای خرید تضمینی برنج ساز و کار قانونی دارد و قیمتها را در آن سازوکار تعیین میکند. اینکه قیمت در بازار سر به فلک کشیده است ناشی از دلالی و سودجویی است که به بازار برنج هم محدود نمیشود. تقریبا در هر حوزهای اتفاق میافتد. دولت باید وقتی به بازار ورود کند که تعادل به هم خورده است. امسال دولت ابزار لازم برای تنظیم بازار را نداشت.
حسن حنان عضو هیأت مدیره، قائم مقام مدیرعامل و معاون بازرگانی داخلی شرکت بازرگانی دولتی حاکی در نامهای در ٢٣ بهمن ١4٠٠ از افزایش رسمی قیمت برنجهای وارداتی توسط دولت و در اجرای دستور وزیر جهاد کشاورزی خبر داده است.
در متن این نامه با موضوع نرخ فروش برنج هندی و پاکستانی که در تاریخ 23 بهمن ماه 1400 منتشرشده، آمده است: حسب تصمیمات متخذه در جلسه قرارگاه امنیت غذایی و در اجرای دستور مقام عالی وزارت نرخ فروش اقلام برنج هندی 1121 و پاکستانی ذخایر راهبردی به شرح ذیل اصلاح و از تاریخ 14 بهمن ماه 1400 اجرایی شده است.
بر اساس این نامه شرکت بازرگانی دولتی ایران قیمت مصرف کننده برنج هندی 1121 را به کیلویی 240 هزار ریال و قیمت برنج پاکستانی را به 250 هزار ریال افزایش داده است. پیش از قیمت برنج هندی ١٨ هزار و 5٠٠ تومان و قیمت برنج پاکستانی ٢٠ هزار و 5٠٠ تومان بود.
0 دیدگاه