به گزارش اختصاصی روابط گستر، بر اساس وعده سازمان برنامه و بودجه یارانه 150 هزار تومانی رمضان، ساعت 24 جمعه 26 فروردین ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز شد. با احتساب پرداخت این یارانه مناسبتی تا کنون سه یارانه معیشتی، یارانه نقدی و یارانه مناسبتی در فروردین ماه 1401 به حساب سرپرستان خانوار مشمول طرح ها واریز گردیده است. آیا هنوز یارانه دیگری به مناسبت عید سعید فطر در دستور کار پرداخت وجود دارد؟
یارانه معیشتی، اولین یارانه سال 1401
اولین یارانه سال 1401 که بیست و نهمین مرحله پرداخت یارانه معیشتی بود در ساعت 24 چهارشنبه 10 فروردین ماه جاری به حساب سرپرستان خانوار واریز شد. شانزدهمین قسط از پرداخت دومین مرحله وام یک میلیون تومانی کرونایی در این ماه، از حساب سرپرستان خانوادههایی که این وام را دریافت کردهاند، کسر شد.مانند دورههای قبل، یارانه معیشتی برای خانوادههای یک نفره 55 هزار تومان، خانوادههای دو نفره 103 هزار تومان، خانوادههای سه نفره 138 هزار تومان، خانوادههای چهار نفره 172هزار تومان و خانوادههای پنج نفره و بیشتر 205 هزار تومان بوده است.
یارانه نقدی، دومین یارانه سال 1401
دومین یارانه فروردین ماه یارانه نقدی بود که قدیمی ترین یارانه پرداختی از سوی دولت ها است و پرداخت آن از آذر ماه سال 89 تا به امروز بی وقفه ادامه دارد؛ مبلغ این یارانه تا به امروز به صورت ثابت 45 هزار و 500 تومان برای هر نفر بوده است. یارانه نقدی فروردین ماه ساعت 24 روز شنبه 20 فروردین واریز شد و براساس اطلاعیه سازمان هدفمندسازی یارانه ها برحسب مصوبه ستاد ملی کرونا و اطلاع رسانیهای قبلی صورت گرفته، بیست و دومین بخش از اقساط تسهیلات قرض الحسنه یک میلیون تومانی مرحله اول وام کرونا، از یارانه نقدی فروردین ماه 1401 از حساب سرپرستان خانواری که این تسهیلات را دریافت کردهاند، کسر شد.
یارانه مناسبتی ویژه ماه مبارک رمضان
سومین یارانه پرداختی در فروردین ماه جاری، یک یارانه مناسبتی ویژه ماه مبارک رمضان است. با دستور رئیسجمهور، روز جمعه مبلغ 150 هزار تومان به ازای هر نفر به عنوان یارانه کمک معیشتی ماه مبارک رمضان به حساب بیش از 11 میلیون سرپرست خانوار مشمول در ساعت 24 جمعه 26 فروردین 1401 به حساب آنها واریز شد.با توجه به مبلغ این یارانه، یک خانواده سه نفره معادل 450 هزار تومان یارانه معیشتی ویژه ماه مبارک رمضان دریافت میکند.
یارانه کمک معیشتی به اقشار آسیبپذیر و با درآمد کم از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون در دو مرحله و در مناسبتهای سالروز پیروزی انقلاب اسلامی و عید نوروز به دهکهای اول تا چهارم به انضمام افراد تحت پوشش و مستمری بگیران سازمانهای حمایتی نظیر کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی کشور پرداخت شده است. یارانه کمک معیشتی ماه مبارک رمضان به حساب سرپرستانی که به هر دلیلی از سهام عدالت جا افتادهاند، نیز واریز شد.
حقیقت واریز یارانه عید سعید فطر
تا کنون و بر اساس اطلاعیه ها و پرداخت های انجام شده از سوی سازمان هدفمندی یارانه ها در سال 1401 که هنوز در ماه اول و ابتدای راه پر فراز و نشیب برای اقتصاد کشور در یک سال هستیم، دولت سیزدهم تا کنون سه مرحله یارانه را به حساب سرپرستان خانوارهای گروههای هدف واریز کرده است که جای تشکر دارد.
اما آیا این ارقام و مبالغ یارانه ها و الک کردن نفرات در دهک هایی که فاصله بین ضعیف و متوسط به اندازه یک تار موی میباشد تأثیری در سبد معیشتی آنان دارد؟ مبالغ واریزی یارانه هایی چون یارانه نقدی که اکثریت جامعه و اقشار ضعیف و متوسط آن را دریافت می کنند همچنان همان مبلغ 12 سال پیش است که به قول خود رئیس جمهور اکنون شاید به اندازه 7 هزار تومان هم نباشد.
واریز یارانه چاره ساز است؟
اخبار زمان واریز و پرداخت یارانه ها به نحوی بازخورد شدید گرفته که هر خبری مبنی بر دریافت یارانه به سرعت در حال دست به دست شدن می باشد. اخباری که الان هم بر روی یارانه و عیدی رئیس جمهور به تمامی اقشار در روز عید سعید فطر انتشار داده می شود.
اینکه دولت برای عید سعید فطر، عیدی نقدی یا کالایی درنظر گرفته یا اخبار منتشره در کانال ها و فضای مجازی شایعه ای بیش نیست، تحلیلی کارشناسانه می طلبد اما این را بدانیم که فشارهای ناشی از تورم و گرانی لحظه ای، مردم و جامعه را مستحق و محق دریافت یارانه می کند. یارانه ای که می توانست بر روی اجناس یا در کنار پرداخت نقدی نیازمند کنترل بیشتر بر روی روند گرانی اقلام و کالاهای اساسی مردم باشد.
اینکه یارانه ای پرداخت شود و از طرفی دیگر اقلام ضروری و کالاهای اساسی سبد معیشت جامعه لحظه ای به بهانه های واریز یارانه و افزایش حقوق گران گردد، نه تنها تأثیری در کاهش فشار بر اقشار ضعیف ندارد بلکه افزایش بیشتری باز هم برای این گروه ایجاد می کند.
علی آبشناس
20 دیدگاه