به گزارش روابط عمومی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران، "علی اکبر محرابیان" صبح روز پنجشنبه 14 تیرماه در جریان افتتاح و بهرهبرداری از طرحهای مهم صنعت آب در استان آذربایجان غربی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای خدمت و رئیس جمهور شهید گفت: دریاچه ارومیه یکی از مهمترین منابع حیات در شمال غرب کشور است و احیای این دریاچه جزو اولویتهای هر دولتی محسوب میشود.
وزیر نیرو افزود: اگر به دلایل مختلفی چون خشکسالی، بهرهبرداری غیراصولی و غیره شاهد خشک شدن این دریاچه باشیم، بیتردید حیات این منطقه، استانهای همجوار و بخش قابل توجهی از کشور با تهدید جدی روبرو خواهد شد.
وی ادامه داد: این دریاچه همچنان که نقطه و کانونی برای حیات بخشیدن به منطقه است، با وجود منابع سرشار خاک و کانیهایی که در بستر دریاچه قرار دارند، در صورت خشک شدن، منطقه را دچار مشکلات بسیار جدی خواهد کرد.
محرابیان یادآور شد: موضوع احیای دریاچه ارومیه از دهه 80 در دستور کار دولتها قرار گرفت، بر این اساس کارگروهی تشکیل شد، مطالعات جامعی توسط مشاوران و متخصصان و مطالعات تطبیقی در سطح جهان و مشابه دریاچه ارومیه و حتی دریاچههای بزرگتر با تجربه دریاچه ارومیه انجام شد.
وزیر نیرو اضافه کرد: نتیجه این مطالعات و تجارب بینالمللی تبدیل به یک سند احیا شد که شامل دو بخش است. یک بخش پروژههای عمرانی و توسعهای برای تضمین پایداری آب و یک بخش نیز پروژههای نرمافزاری و مدیریتی است که مدیریت منابع آب موجود را شامل میشود.
وی گفت: امروز همزمان با افتتاح و بهرهبرداری از بند و کانال بادین آباد برای انتقال آب قابل توجهی به سد کانیسیب و سپس انتقال آن به دریاچه ارومیه، آخرین پروژه عمرانی و توسعهای احیای دریاچه ارومیه به بهرهبرداری میرسد، به عبارتی هم اکنون در اجرای پروژههای توسعهای دریاچه ارومیه به نقطه پایانی رسیدهایم.
محرابیان تأکید کرد: سؤال این است که آیا امروز دریاچه به طور کامل احیا شده است؟ در پاسخ باید گفت خیر. بیتردید امروز در نقطهای قرار داریم که با بهرهگیری از مدیریت منابع آب قادر خواهیم بود سالیانه از این پس تراز آب دریاچه ارومیه را افزایش دهیم، در این شرایط سالیانه بخشی از اهداف احیای این دریاچه را پشت سر خواهیم گذاشت.
وزیر نیرو افزود: مجموعه پروژههایی که طراحی و احیا شده و مجموع کانالها، سدها و سازههای متعدد این امکان مدیریت و مثبت کردن تراز دریاچه را فراهم کرده است. در بخش نرمافزاری و مدیریت منابع آب به ویژه در موضوع رعایت الگوی کشت متناسب با اقلیم و منابع آب حتماً در نقطهای قرار داریم که باید توجه جدی به این زمینه و موضوع انجام شود.
وی ضمن قدردانی از همه دست اندرکاران احیای دریاچه ارومیه و مسئولانی که دلسوزانه تلاش کردند این پروژهها به بهرهبرداری برسند، ابراز داشت: بخش قابل توجهی از طرحهای مدرنی که برای اجرای کانالها و شبکههای آبیاری و زهکشی این منطقه اجرا شده، هم اکنون به بهرهبرداری رسیده است، سایر پروژهها در ماههای آینده به بهرهبرداری میرسند و این امر به ما کمک میکند آب در بخش کشاورزی به نحو مناسب و با حداکثر بهره وری استفاده شود.
محرابیان با اشاره به افتتاح بخش قابل ملاحظهای از شبکههای آبیاری در این منطقه، افزود: آب از طریق کانالهای درجه یک و دو و در ادامه در شبکههای بین مزارع و داخل مزارع به نحوی توزیع میشود که با آبیاری تحت فشار مصرف آب را به حداقل برسانیم.
وی متذکر شد چنانچه در خصوص مدیریت منابع آب متمرکز نشویم، نمیتوانیم شاهد احیای کامل دریاچه ارومیه باشیم. این اقدام توسط مسئولان استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و کردستان به شکل مناسبی صورت گرفته است.
وزیر نیرو با اشاره به برگزاری جلسات متعدد با نمایندگان استانهای مربوطه برای پیشبرد این مهم، گفت: اگر همراهی، همدلی و پیگیری لازم صورت نمیپذیرفت امروز شاهد حصول این نتایج ارزشمند نبودیم.
محرابیان در این زمینه بیان داشت: اکنون تأسف میخوریم که چرا این مرحله نهایی امروز با حضور رئیس جمهور شهید افتتاح نشد. مرحله اول مربوط به افتتاح سد، تونل و کانال میشد که با حضور آیت الله سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهور شهید در اسفند 1401 افتتاح شد. در همان سفر رئیس جمهور شهید تأکید کردند تا این پروژه تا پایان سال 1402 تکمیل شود.
0 دیدگاه