به گزارش روابط گستر، تأمین مالی زنجیره های تأمین، نیازمند اجرای مقدماتی است که با تکیه به ابزارهای تعهدی در حال انجام است و توسعه و تسهیل آن مبتنی بر پلتفرم مدیریت زنجیره تأمین، در برگیرنده همه مراحل از تولید تا سفره مردم است. بانک کشاورزی با طراحی و پیاده سازی این خدمت، نخستین بانکی است که در زمینه ارتقای امنیت غذایی و نیز کنترل قیمت ها در فرآیند عرضه و تقاضا در این بخش، تأمین مالی زنجیره ها را به مرحله اجرا رسانده است.
در کشاورزی قراردادی، قرارداد پیش از آغاز فرآیند تولید، بین کشاورز و خریدار برای مدتی معین به صورت شفاهی یا کتبی منعقد می شود. در آن قرارداد کشاورز متعهد می شود که مقادیر توافق شده از یک محصول کشاورزی را با رعایت استاندارد های کمی و کیفی و زمان مورد نظر خریدار ، تولید و عرضه کند.
به عبارت دیگر،کشاورزی قراردادی به گونه ای از کشاورز ان حمایت می شود تا در زمان مناسب، تولید محصول بیشتر و با کیفیت تری داشته باشد ضمن اینکه توسعه این روش،(کشاورزی قراردادی) به دلایل مختلفی مانند اشتغال زایی، افزایش عملکرد، تولید هدفمند، بهبود فرآیند بازاریابی و فروش و توسعه صادرات از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
یکی از الزامات توسعه کشاورزی قراردادی، توسعه روشهای تامین مالی بانکها و پذیرش قراردادهای منعقده با کشاورزان برای پرداخت تسهیلات به شرکتهای پشتیبان است. شرکتهای پشتیبان و پیشرو باید بتوانند با استفاده از قراردادهای منعقده با کشاورزان تسهیلات دریافت کنند و قراردادها باید مبنای پرداخت تسهیلات به شرکتهای پشتیبان بخش کشاورزی باشند. این شرکتها باید منابع بالای نقدینگی را داشته باشند تا بتوانند هزینههای تهیه و تامین نهادههایی همچون کود، بذر و سموم شیمیایی را قبل از کشت از طریق بانک تامین کنند.
بنابراین حمایت بانک کشاورزی از زنجیره ارزش محصولات کشاورزی و کشاورزی قراردادی ظرفیت های فراوانی برای اقتصاد کشاورزی ایجاد کرده است، به طوری که مدیریت این بانک استفاده از این ظرفیت ها را موجب پایداری تولید در این بخش میداند و درسال های اخیر در زمینه تولید زعفران و عسل اقداماتی صورت گرفته است و با هدف هماهنگی بهتر برای بهرهبرداری از منابع و حل مشکلات بخش کشاورزی از این زنجیره های ارزش حمایت می کند. پس از اجرای این طرح در حوزه زعفران، با بهرهگیری از تمامی ظرفیتهای شعب خود در سراسر کشور، اجرای کشاورزی قراردادی را در زمینه سایر محصولات کشاورزی به ویژه محصولات استراتژیک مانند گندم، جو و دانه های روغنی نیز گسترش خواهد یافت.
این اقدام با مشارکت بانک کشاورزی و مجریان دولتی این طرح از جمله سازمان بازرگانی دولتی، سازمان تعاون روستایی و شرکت پشتیبانی امور دام عملیاتی شد و شعب این بانک در روزهای گذشته (و حتی در روزهای تعطیل) ، فرآیند اعتبارسنجی تعداد زیادی از کشاورزان را انجام دادهاند.کشاورزان مشمول طرح کشاورزی قراردادی که تا پیش از این با مراجعه به شعب بانک کشاورزی در سراسر کشور وارد فرآیند اعتبارسنجی می شدند، از این پس میتوانند به صورت غیرحضوری و از طریق سامانه جامع کشاورزی قراردادی، ضمن ثبت نام در این طرح و شرکت در مراحل اعتبارسنجی از مزایا و تخفیف های طرح کشاورزی قراردادی بهره مند شوند.
در قالب طرح کشاورزی قراردادی، بانک کشاورزی به عنوان ضامن کشاورزان، بستری را فراهم کرده که مبلغ بیمه تنها پس از برداشت و فروش محصول با 20 درصد تخفیف به شرکت بیمه پرداخت خواهد شد. همچنین کشاورزان با مشارکت در این طرح می توانند به ازای هر تن محصول یک میلیون و 500 هزار ریال به صورت بلاعوض و در قالب هزینه حمل کالا از مجریان دولتی این طرح دریافت کنند.
انتظار می رود با اجرای روش کشاورزی قراردادی در تأمین مالی زنجیره های تأمین شاهد بهبود اشتغال روستایی، بهبود امنیت غذایی کشور، افزایش کارآیی تخصیص منابع و کاهش فشار بر ترازنامه بانکها در حوزه تأمین مالی کشاورزی و اشتغال روستایی باشیم. حمایت بانک کشاورزی از زنجیره ارزش محصولات کشاورزی و کشاورزی قراردادی ظرفیت های فراوانی برای اقتصاد کشاورزی ایجاد کرده است و
پیش بینی می شود با اجرای کشاورزی قراردادی علاوه بر اصلاح و هدفمندسازی الگوی کشت، شاهد پایداری تولید و کنترل قیمت محصولات کشاورزی در کشور باشیم. تا پیش از این کشاورزان با مراجعه حضوری به شعب بانک مراحل اعتبارسنجی را طی میکردند اما با فعال تر شدن سامانه جامع کشاورزی قراردادی مربوط به همین موضوع، این فرآیند به صورت غیرحضوری قابلیت اجرا پیدا کرده و پیش بینی می شود در ماه های پیشِ رو سرعت بیشتری بگیرد.
0 دیدگاه