به گزارش روابط گستر، زنجیره فولاد ایران طی سالهای گذشته رشد قابل توجهی را تجربه کرده است، اما تامین نیازهای صنایع معدنی کشور به مواد اولیه از جمله چالشهای مهم در زنجیره تولید فولاد کشور در مسیر شکوفایی و توسعه ملی میباشد که برای تحقق این مهم برخی از شرکتهای صنایع معدنی فولاد کشور از جمله فولاد سنگان اقداماتی درخور شایسته و بسیار مطلوب به انجام رسانیدهاند. فولاد سنگان با وجود مشکلات فراوان در حوزه انرژی و تعرفههای جدید صادراتی تمامی موانع و چالشها را با برنامهریزیهای هوشمندانه به فرصتهایی جذاب در ثبت رکوردهای تولید، فروش تبدیل کرده است. اقدامات انجام گرفته نشان میدهد که فولاد سنگان پایبند به سیاست عمومی دولت در زمینه تامین نیاز داخلی است.
زنجیره تولید فولاد با 3چالش اساسی مواجه است. نخستین چالش درخصوص تامین مواد اولیه است؛ چراکه نبود یک برنامه مدون برای افزایش استخراج و تولید سنگآهن بهعنوان خوراک اولیه محصولات فولادی، تهدیدی برای زنجیره تامین این صنعت در سالهای آتی خواهد بود. دومین چالش تامین سرمایه مورد نیاز برای سرمایهگذاری در بخشهای زیرساختی مرتبط با این صنعت بهویژه راههای مواصلاتی زمینی است. عدم تمایل شرکتهای خارجی برای تامین سرمایه بهدلیل وجود تحریمهای اقتصادی در طول سالهای گذشته نیز مزید بر علت شده است. سومین چالش، ضعف در تامین مالی پروژههای فولاد است.
تولید محصول و تامین نیازهای داخلی و رشد صادرات زمانی و ارزآوری برای کشور و جایگزینی معدن به جای نفت و گاز و کاهش خامفروشی و رشد ارزش افزوده صنعتی کشور، زمانی امکانپذیر خواهد شد که زنجیره تامین و مواد اولیه مورد نیاز از ماده معدنی و گندله گرفته تا آب و برق و انرژی، و بودجه و منابع ریالی و ارزی مورد نیاز طرحهای صنعتی تکمیل شود.
تولید مستمر و پایدار مواد اولیه بزرگترین فولادساز خاورمیانه و نگاه راهبردی تعریفشده در افق 1404 کشور، بیش از همه، معطوف به تأمین پایدار مواد اولیه است که در این خصوص فولاد سنگان به عنوان بزرگترین شرکت صنعتی و معدنی شرق کشور با ایفای نقش راهبردی خود در تولید مواد اولیه معدنی ( گندله و کنسانتره) بخش زیادی از دغدغه شرکت فولاد مبارکه را برطرف نموده و با بروز رسانی فعالیت ها و تعریف پروژه های توسعه ای به دنبال ایفای نقشی پررنگتر از پیش در زنجیره تأمین فولاد کشور است.
شرکت فولاد سنگان خراسان از سال 1396 تاکنون با تامین بیش از 14 میلیون و 500 هزار تن گندله برای شرکت مادر و بیش از 2 میلیون و 500 هزار تن گندله برای شرکتهای تابعه آن، بازار داخلی محصولات خود را توسعه داده است. در 2 سال اخیر، تولید گندله در این شرکت به خوبی انجام شده است و در برخی موارد به تامین گندله مورد نیاز مصرفکنندگان دیگر همکاری کرده است.
البته در این میان، افزایش ناگهانی تعرفه صادرات برخی محصولات بالادستی زنجیره فولاد اخیراً منجر به سلب اعتماد مشتریان صادراتی و افزایش ریسک صادرات شده است. افزایش 39 برابری تعرفه در شرایط مازاد عرضه در بازار داخلی ناشی از شتابزدگی و عدم بهرهگیری است. تطابق سیاستهای گمرکی دولت با وضعیت بازار میتواند منجر به اطمینانبخشی به صادرکنندگان و بهبود فضای روانی حاکم بر بازار فولاد شود.
فولاد سنگان بهعنوان عضوی از گروه فولاد مبارکه، تولیدکننده گندله و کنسانتره با ظرفیت سالیانه 10 میلیون تن در شرقیترین نقطه ایران در راستای بهرهبرداری از مزایای صادرات و تامین ارز مورد نیاز، اقدامات لازم جهت اخذ مجوزها و ایجاد زیرساختهای صادرات را انجام داده است. با توجه به مازاد تولید شرکت، محصولات با قیمتهای رقابتی عرضه میشوند و تخفیفها و مشوقهای قانونی در بورس کالا ارائه میشوند تا بازار داخلی توسط این شرکت توسعه یابد. به همین منظور فولاد سنگان، برای توسعه بازار داخلی، بیش از 2 میلیون و 400 هزار تن محصولات خود را در بورس کالا عرضه کرده است.
این شرکت با رعایت سیاست عمومی دولت در زمینه تامین نیازهای داخلی، دستورالعملهای وزارت صمت و ارائه تخفیفها و مشوقهای قانونی، برای تولیدکنندگان فولادی پایداری مواد اولیه را فراهم کرده است.
گفتنی است، گسترش ظرفیتهای تولید در صنایع معدنی، فولاد و...
نمیتواند بدون تامین مواد اولیه معدنی مورد نیاز در سالهای آینده به نتیجه برسد. اگرچه ناهماهنگیها در فروش سنگآهن و عدم عرضه مستمر محصولات به عنوان مشکلاتی هنوز وجود دارد، اما با واگذاری عملیات اکتشاف و استخراج معادن به مصرفکنندگان و انجام عرضههای بورسی، میتوان بهبود بهرهوری و افزایش تولید را تحقق بخشید و قیمتهای داخلی را یکسان سازی کرد.
0 دیدگاه