علی دایی (زادهٔ 14 بهمن 1348) بازیکن فوتبال بازنشستهٔ تیم ملی ایران و باشگاه پرسپولیس است که علاوه بر بازی در لیگ برتر ایران، سابقه حضور در لیگهای ستارگان قطر، امارات و بوندسلیگا آلمان را هم در کارنامه دارد. علی دایی اکنون مربی فوتبال، تجارتپیشه، کارآفرین و بنیانگذار و مدیرعامل شرکت پوشاک ورزشی دایی است. علی دایی که بهترین گلزن تاریخ تیم ملی ایران بهشمار میرود؛ در نظرسنجیهای سایت ایافسی و برنامه نود با کسب اکثریت آرا به ترتیب به عنوان بهترین مهاجم تاریخ جام ملتهای آسیا و نیز بهترین مهاجم بعد از انقلاب در ایران انتخاب شد. دایی از سوی ایاسپیان به عنوان یکی از ده بازیکن برتر تاریخ فوتبال آسیا انتخاب شده و همچنین توسط فدراسیون تاریخ و آمار فوتبال در تیم منتخب قرن 20 آسیا قرار گرفتهاست. او با زدن 109 گل در 149 بازی ملی، دومین گلزن در رده بازیهای ملی فوتبال مردان جهان است، درحالیکه سالها عنوان بهترین گلزن بازی های ملی جهان را به یدک میکشید. او با ثبت 14 گل، رکورد بیشترین گلزنی در تمام ادوار جام ملتهای آسیا را هم در اختیار دارد.
«علی دایی» اسطوره فوتبال ایران، اولین میهمان «عادل فردوسیپور» در «فوتبال 360» است و این دو بعد از 7 سال با هم گپ زدهاند.
کل کل جالب علی دایی با عادل فردوسی پور سوژه شد
علی دایی در بخشی از این مصاحبه در خصوص مشکلات اجتماعی و اقتصادی صحبت کرد و همچنین گفت : قصد داشتم برای کمک به همسرم در خانه کارگر استخدام کنم ، زمانی که رزومه یکی از افراد را دیدم گریه ام گرفت، باور می کنید او فوق لیسانس بود؟ یک فوق لیسانس نباید در خانه من کار بکند.
بیوگرافی علی دایی
نام :علی
نام خانوادگی :دایی
تاریخ تولد :1 فروردین 1348
محل تولد :اردبیل
پست :مهاجم
لقب :شهریار
قد 193
فعالیت کنونی :سرمربی
زندگینامه علی دایی
علی دایی اول فروردین 1348 علی دایی در محله جیرال و خانواده ای پرجمعیت به دنیا آمد. علی دایی چهار برادر دارد و از نعمت خواهر محروم است.
علی دایی در سال 1366 در رشته مهندسی عمران، دانشگاه شریف پذیرفته شد ولی به دلیل بازی فوتبال در گزینش ورودی به دانشگاه ناکام ماند.
اما علی دایی از این اتفاق نا امید نشد و در همان سال در رشته مهندسی کشاورزی دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب پذیرفته شد و دو ترم به تحصیل پرداخت. این پایان ماجرای تحصیل شهریار ایران نبود. علی دایی در سال 1367 مجدد در کنکور شرکت کرد و در رشته متالوژی دانشگاه صنعتی شریف پذیرفته شد و مدرک لیسانس خود را در بهمن ماه 1371 از این دانشگاه معتبر دریافت کرد.
علی دایی که به عنوان بازیکن سخت کوش و خستگی ناپذیر شناخته میشود در تحصیل به لیسانس متالوژی قانع نبوده و تحصیلات خود را تا مقطع کارشناسی ارشد تربیت بدنی دانشگاه آزاد ادامه داد.
علی دایی علاوه بر موفقیت های فوتبالی و تحصیلی در تجارت نیز موفق بوده و هم اکنون گرداننده چندین شرکت بزرگ، چند فروشگاه، کارخانه تولیدی پوشاک ورزشی و عضو اتاق بازرگانی تهران می باشد.
ازدواج علی دایی
ازدواج علی دایی در اول بهمن ماه 1383 صورت گرفت و به جرگه متاهلین پیوست. علی دایی در سال 1384 در مصاحبه ای با سایت تبیان در خصوص شیوه آشنایی با همسرش و خصوصیات شریک زندگیش گفت:همسرم از آشنایان دور خانوادگی ما می باشد، مادرش اردبیلی و پدرش تبریزی است و بزرگ شده تهران می باشد. مشخصات کامل یک دختر آذربایجانی را دارد و لیسانس صنایع غذایی می باشد، او هشت سال از من کوچک تر است.
علی دایی در خصوص انتخاب همسرش گفت:همسرم را هم من انتخاب کردم و هم مادرم. علی دایی در ادامه می گوید:همسرم فرزند اول خانواده است.
نکته جالب در مورد ازدواج دایی مهریه همسرشان است. «از آنجا که خانواده همسرم دارای اعتقادات ارزشمند اسلامی هستند، مهریه شان مثل مهریه حضرت فاطمه(س)، «آب» است. خیلی ها فکر می کردن که مهریه همسرم سکه های زیادی است، به قول این جدیدی ها!... اما با تفاهمی که بین ما بود، مهریه ضامن خوشبختی نیست، بلکه صداقت ها و حسن نیت ها، زمینه ساز یک زندگی مشترک است»
زندگی ورزشی علی دایی
استقلال اردبیل:
علی دایی فوتبال خودش را از تیم استقلال اردبیل آغاز کرد و بنا بر گفته همبازی های قدیمی وی در آن زمان هم شم گلزنی بالایی داشته است و مردم اردبیل او را افتخار شهر خود می دانند.
تاکسیرانی تهران:
علی دایی پس از قبولی در دانشگاه صنعتی شریف به تهران عزیمت کرد و در تیم دانشگاه بازی میکرد. تاکسیرانی تهران که آوازه هد زدن های علی دایی را شنیده بود برایش پیغام فرستاد تا اینکه پرویز مظلومی مهاجم اسبق تیم ملی و استقلال در دیدار تاکسیرانی و دانشگاه بازی علی دایی را دید و پس از کش و قوس های فراوان بالاخره دایی را در سال 1367 به تیم دسته دومی تاکسیرانی تهران ملحق کرد. علی دایی پس از گل زنی های فراوان آقای گل لیگ دسته دوم شد.
بانک تجارت:
بازیهای درخشان علی دایی در تاکسیرانی باعث شد در ادامه دایی در سال 1369 به تیم بانک تجارت بپیوندد و البته همان سال ناصر حجازی تازه با تیم بانک تجارت قرارداد بسته بود و علی دایی پس از پیوستن به بانک تجارت سال 1373 به تیم پرسپولیس پیوست و همان سال ملی پوش شد.
پرسپولیس:
علی دایی پس از پیوستن به تیم پرسپولیس به همراه این تیم قهرمان لیگ آزادگان شد. علی دایی 2 سال بعد و در سال 1375 به تیم السد قطر پیوست و با این تیم به مقام پنجمی لیگ قطر دست یافت.
آرمینیا بیله فلد:
علی دایی در سال 1376 به همراه کریم باقری به تیم آرمینیا بیله فلد آلمان پیوست.
دایی که پیراهن شماره 9، آرمینیا بیله فلد را بر تن داشت در 25 مسابقه برای این تیم در فصل 98-1997 به میدان رفت و 7 گل به ثمر رساند. آرمینیا بیله فلد در این فصل به مقام هجدهم در بوندسلیگا دست یافت و به لیگ دو بوندسلیگا سقوط کرد.
بایرن مونیخ:
علی دایی پس از یک فصل بازی برای آرمینیا بیلفلد به تیم بایرن مونیخ آلمان پیوست و به همراه این تیم قهرمان بوندسلیگا شد.
علی دایی که در تیم بایرن مونیخ شماره 24 را به تن داشت در 23 مسابقه برای این تیم در بوندس لیگا به میدان رفت و 6 گل به ثمر رساند. وی که در مسابقات بوندس لیگا غالباً به عنوان جانشین کارستن یانکر به میدان رفته بود در 4 مسابقه برای بایرن مونیخ به عنوان جایگزین این بازیکن در لیگ قهرمانان اروپا (در مجموع 71 دقیقه) به میدان رفت.
به همراه تیم بایرن مونیخ به فینال لیگ قهرمانان اروپا صعود کرد. اما در دیدار فینال در مقابل منچستر یونایتد به میدان نرفت و از روی نیمکت کار هم تیمی هایش را دنبال کرد. بایرن مونیخ در فینال در وقت های اضافه دو گل دریافت کرد و جام قهرمانی را به راحتی از دست داد.
علی دایی پس از پایان قرارداد یک ساله و عملکردی ناموفق در بایرن مونیخ از این تیم جدا شد.
هرتابرلین:
علی دایی پس از جدایی از تیم بایرن مونیخ در سال 1378 به تیم هرتابرلین پیوست و پیراهن شماره 9 این تیم را بر تن کرد. اگر چه دایی با زدن 3 گل در 28 مسابقه آمار مناسبی به عنوان مهاجم در بوندسلیگا نداشت ولی در لیگ قهرمانان اروپا درخشان ظاهر شد.
دایی در مسابقات لیگ قهرمانان اروپا در فصل 2111-1999 دوبار دروازه چلسی را باز کرد و یک گل در مقابل آ. ث. میلان ایتالیا به ثمر رساند (میلان 1- هرتابرلین 1).
وی در فصل 2111-1999 به همراه هرتابرلین مقام ششم بوندسلیگا را کسب کرد.
دایی در فصل 2111-2111 در 23 بازی برای هرتابرلین در بوندسلیگا به میدان رفت و 3 گل به ثمر رساند. وی در دومین فصل حضور در این تیم برخلاف فصل اول، در سه بازی به عنوان بازیکن ثابت برای هرتابرلین در مسابقات بوندسلیگا به میدان رفت و در پایان فصل 2111-2111 به همراه این تیم به مقام پنجم بوندسلیگا رسید.
دایی در سومین فصل حضور در هرتابرلین مورد توجه قرار نگرفت و تنها در 8 بازی برای این تیم در بوندسلیگا به عنوان بازیکن جایگزین به میدان رفت. وی در فصل 2112-2111 برای هرتابرلین گلی نزد. دایی در پایان فصل 2112-2111 به همراه هرتابرلین به مقام چهارم بوندسلیگا رسید و به دوران حضور خود در فوتبال اروپا پایان داد.
الشباب امارات:
علی دایی در سال 1381 به تیم اماراتی الشباب پیوست و قراردادی دوساله با این تیم بست. علی دایی همراه الشباب در فصل 2113-2112 به مقام نهم لیگ فوتبال امارت رسید. عملکرد دایی در الشباب امارات مورد توجه این تیم قرار نگرفت و در حالی که وی قراردادی دو ساله با این تیم داشت پس از یک فصل حضور در این تیم از سوی سرمربی الشباب کنار گذاشته شد. پس از کنار گذاشته شدن دایی، تیم جیابی چین خواهان به خدمت گرفتن این بازیکن شد، اما وی این پیشنهاد را نپذیرفت و به فوتبال ایران بازگشت.
پرسپولیس:
علی دایی در مرداد سال 1382 پس از هفت سال به پرسپولیس بازگشت و به عنوان کاپیتان دوم این تیم پس از افشین پیروانی از سوی وینگو بگوویچ سرمربی وقت این تیم انتخاب شد.
علی دایی در اولین بازی پرسپولیس در مسابقات لیگ برتر در مقابل پگاه گیلان 4 گل به ثمر رساند و در پایان فصل با زدن 16 گل به عنوان اقای گل لیگ ایران انتخاب شد، تا برای اولین و آخرین بار این عنوان را در ده سال حضور در لیگ ایران به خود اختصاص دهد. دایی در سومین دوره لیگ برتر به همراه پرسپولیس مقام پنجم لیگ را بدست آورد. علی دایی پس از یک سال حضور در این تیم به صبا باتری پیوست و به دوران حضور خود در پرسپولیس پایان داد.
صبا باتری:
علی دایی در شهریور سال 1383 با عقد قراردادی یک ساله به تیم صبا باتری پیوست. این تیم که اولین حضور خود در لیگ برتر را تجربه می کرد با صرف هزینه بالا بازیکنان سرشناس لیگ ایران را به خدمت گرفت اما در پایان فصل به مقام نهم لیگ برتر دست پیدا کرد.
علی دایی در 25 بازی برای صبا باتری در لیگ برتر به میدان رفت و 12 گل به ثمر رساند. وی به همراه این تیم به مقام قهرمانی جام حذفی دست پیدا کرد.
علی دایی در سال 1384 برای یک فصل دیگر قرارداد خود در تیم صبا باتری را تمدید کرد. وی در آبان سال 1384 در سومین تقابل با تیم سابق خود؛ در مسابقات لیگ برتر، موفق شد در برابر پرسپولیس گلزنی کند. این دیدار با تساوی 2-2 به پایان رسید. علی دایی در پایان مسابقات لیگ برتر به همراه این تیم به مقام چهارم دست پیدا کرد. علی دایی پس از عملکرد ناموفق در جام جهانی 2116 در لیست فروش باشگاه صبا باتری قرار گرفت.
سایپا:
علی دایی پس از جدایی از صبا باتری در سال 1385 به تیم سایپای البرز پیوست و یک فصل را برای این تیم بازی کرد. علی دایی به همراه سایپا به مقام قهرمانی لیگ برتر دست یافت.
علی دایی در سال 1356 از دنیای فوتبال برای همیشه به عنوان بازیکن خداحافظی کرد.
تیم ملی:
علی دایی اولین بازی ملی اش را در سال 1372 انجام داد. علی دایی اولین گل ملی اش را در مقدماتی جام جهانی 1994 و مقابل تایوان به ثمر رساند. این بازی با نتیجه 10 بر صفر به سود تیم ملی ایران به پایان رسید.
رکورد بیشترین بازی ملی و بیشترین گل زدهٔ تاریخ تیم ملی را دارد (گل های زدهٔ او در میان تمام تیم های جهان نیز اول است).
علی دایی سرمربی فوتبال در لیگ ایران
او در جام ملت های آسیا 1996 امارات به همراه باقری و عزیزی از بهترین ستارگان ایران بود.
دائی در بازی معروف ایران و استرالیا در بازی پلی اف مقدماتی جام جهانی 1998 (1377) فرانسه پاس گل دوم ایران را برای خداداد عزیزی ارسال کرد و این گل باعث راهیابی ایران به جام جهانی شد.
او به همراه ایران در دو جام جهانی 1998 فرانسه و 2116 آلمان به میدان آمد و در 5 بازی ایران در این بازی ها شرکت کرد. پاس دایی بود که زمینه گذار گل مهدوی کیا به آمریکا در جام جهانی 1998 شد.
از نقاط اوج دوران ورزشی دایی را می توان روز 24 آبان 1383 دانست. او در این روز و در مسابقات مقدماتی راهیابی به جام جهانی 4 بار دروازهٔ لائوس را گشود تا نام خود را به عنوان اولین فوتبالیست تاریخ جهان که 111 گل در بازی های ملی به ثمر رسانده ثبت کند.
علی دایی در سال 1386 توسط فدراسیون فوتبال ایران به عنوان نماینده فوتبال ایران در سازمان یونیسف معرفی شد. دایی و مهتاب کرامتی (بازیگر سینما) به عنوان دو سفیر ایران در این سازمان بین المللی عضویت دارند.
افتخارات علی دایی
بیشترین گل زده در تاریخ تیم ملی فوتبال ایران - 109 گل
برترین گلزن تاریخ رقابتهای مقدماتی جام جهانی در سال 1997
تنها بازیکن آسیایی دربین 100 بازیکن برتر تاریخ فوتبال
اولین ایرانی حاضر در یکی از تیم های فینالیست لیگ قهرمانان اروپا
برترین گلزن تاریخ جام ملتهای آسیا
2 بار برترین گلزن ملی جهان در سال های 1996 و 2004
قهرمانی با پرسپولیس در لیگ ایران 1374،
حضور در فینال جام باشگاه های اروپا و نایب قهرمانی با بایرن مونیخ در جام باشگاه های اروپا 1999،
قهرمانی با بایرن مونیخ در جام حذفی آلمان،
قهرمانی با بایرن مونیخ در بوندس لیگا و حضور با هرتابرلین در جام باشگاه های اروپا 2000،
قهرمانی جام حذفی ایران با صباباتری در سال 1384،
قهرمانی لیگ با سایپا در سال1386 به عنوان بازیکن مربی ٫
قهرمانی جام حذفی با پرسپولیس به عنوان سرمربی
آقای گل جام ملتهای آسیا 1996
بهترین بازیکن سال آسیا 1999
قهرمانی جام حذفی با نفت تهران
1 دیدگاه