تاثیر استفاده از پوشاک و رعایت بهداشت اولیه در کاهش عفونت‌های نوزادان

دکتر پروانه صادقی مقدم فوق تخصص نوزادان و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت‌وگو با خبرنگار شما و اقتصاد، گفت: پوست یک ارگان و اندام است که حفظ سلامت آن در حفظ سلامت شخص بسیار مهم است و مسلماً پوشک مناسب هم نقشی اساسی را در جلوگیری از عفونت‌ها به بدن نوزادان ایفا می‌کند. جامعه کنونی با درک اهمیت استفاده از اقلام بهداشتی و پوشاک نسبت به این مسئله اهتمام می‌ورزند و اگر عده‌ای را درمناطق محروم و دورافتاده می‌بینیم که هنوز از اقلام بهداشتی استفاده نمی‌کنند، دلیل بر عدم درک صحیح آنها نیست بلکه مشکلات اقتصادی سبب‌ساز این مسئله است.
تاثیر استفاده از پوشاک و رعایت بهداشت اولیه در کاهش عفونت‌های نوزادان

به گزارش شما و اقتصاد، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در حاشیه نهمین کنگره ملی سلامت نوزادان با حضور در جمع خبرنگاران که در کارگاه مای بیبی برگزار شد به موضوع مراقبت از پوست نوزادان پرداخت و اظهار کرد: بسیاری از بیماری‌ها ابتدا با تظاهرات پوستی ظاهر می‌شود و بنابراین حفظ سلامت پوست بسیار مهم است. این مهم به ویژه در نوزادان نارس که  سالم ماندن پوستشان برای اینکه عفونت وارد بدن آنها نشود، بسیار مهم است. 

وی افزود: یکی از علل مهم عفونت که نقش بزرگی در مرگ و میرهای نوزادی دارد، می‌تواند شکنندگی پوست و این حساسیت‌های پوستی و ضایعات پوستی باشد. وقتی که پوست‌های نازک و شکننده نوزادان به دلیل عدم رعایت بهداشت و تماس‌های ساده با ادرار و مدفوع آلوده می‌شود، مسیر ورود میکروب‌ها به بدن نوزادان راحت‌تر می‌شود.  

دیگران چه می خوانند:

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، تصریح کرد: در بخش بستری یکی از معاینات روزانه‌ای که از در نوزادان در بخش مراقبت‌های ویژه انجام می‌دهیم، این است که ناحیه پوشکشان را هر روز نگاه می‌کنیم و اگر پوست آنها قرمزی یا زخم داشته باشد، در هر جایی از بدن به ویژه در ناحیه پوشک می‌تواند یک مدخلی برای ورود عفونت به بدن باشد.  

وی در پاسخ به سوال خبرنگار شما واقتصاد، گفت: خوشبختانه الان اعتماد مردم به پوشک بیشتر شده است و احساس نیاز می‌کنند. حتی بسیاری از کسانی که در قسمت مهم هزینه‌های زندگیی‌شان مانده‌اند اما در بحث پوشک و مواد تمیز کننده نوزادان برایشان مهم است و خیلی کم هستند کسانی که استفاده نمی‌کنند. 

پروانه صادقی مقدم تاکید کرد: حداقل در تهران و شهرهای اطراف که من در این سال‌ها مشغول بوده‌ام می‌بینم که بی توجهی و بی اعتمادی به پوشک وجود ندارد و یا حتی اگر هم این کار را نمی‌کنند به این دلیل نیست که اهمیت آن را نداند بلکه می‌دانند اما مشکلات اقتصادی وجود دارد که اجازه نمی‌دهد از مواد پاک کننده استاندارد و پوشک خوب استفاده کنند. 

وی با اشاره به آگاهی‌افزایی‌های انجام شده در حوزه مراقبت از نوزادان، تاکید کرد: خوشبختانه با ارتقا سطح بهداشت و افزایش سطح آگاهی و امکانات نسبت به سال‌های قبل در دهه اخیر شاهد رشد خوبی در خصوص شاخص‌های مربوط به نوزادان و کاهش مرگ و میر آنها بوده‌ایم. با توجه به بهبود مراقبت‌ها الان قابلیت زنده ماندن بچه‌های نارس بیشتر شده است. 

 

8 تا 10 درصد از نوزادان، نارس هستند 

فوق تخصص نوزادان با بیان آمار حدود 8 تا 10 درصدی نوزادان نارس، گفت: نارس یعنی بچه‌هایی که سن حاملگی کمتر از 37 هفته دارند. در سال‌های کرونا و در پیک کرونا در سال 1398، 99 و 1400 تعداد نوزادان نارس زیاد شده بود. یکی از مواردی که در این مورد نقش داشت این بود که مادرها از ترس ابتلا به کرونا سعی می‌کردند کمتر به پزشک مراجعات داشته باشند و در نتیجه مراقبت‌ها کاهش پیدا کرد.  

دکتر پروانه صادقی‌مقدم افزود: وضعیت اقتصادی خانواده‌ها نیز در آن زمان خیلی بدتر شد و این باعث شد که خیلی از مراقبت‌های پیش از تولد را نتوانند، انجام بدهند. مخصوصاً در مورد اتباع این وضعیت خیلی بدتر شد چون با توجه به شاخص‌های اقتصادی و بالا رفتن قیمت دلار آنها به شدت تحت فشار قرار گرفتند و تعداد قابل توجهی از مادران یا نوزادانی که دچار مشکل شدن اتباع مربوط به افغانستان در ایران بودند. 

 

عوامل تاثیرگذار بر افزایش جمعیت نوزادان نارس و مرگ‌ومیر آنها 

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاکید بر مراقبت بیشتر از نوزادان نارس، گفت: تعداد قابل توجهی از نوزادانی که ما با آنها مواجه هستیم و نیاز به مراقبت دارند، نوزادان نارس هستند که این‌ها در معرض عفونت‌ها و مشکلات خاص خودشان بوده‌اند. در این خصوص پیگیری‌های بعد از تولد باید بیشتر شود.

عفونت‌ها یکی از دلایل مهم مرگ و میر نوزادان و کودکان در همه جای دنیا و کشور ما هستند و برای کاهش عفونت‌ها از قبل از دوران به دنیا آمدن بچه‌ها، بهبود مراقبت‌های دوران بارداری مادر سالم با یک تغذیه سالم با مراقبت‌های خوب باید مورد توجه قرار بگیرد. 

وی افزود: یک مادر زمانی نوزاد رسیده به دنیا می‌آورد که سیستم ایمنی کامل‌تری داشته باشد. بعد از تولد تغذیه با شیر مادر نقش زیادی دارد برای اینکه سیستم ایمنی قوی بشود و جلوگیری بشود از عفونت‌ها. جدای از آن رعایت بهداشت عمومی خانواده نیز در کاهش عفونت تاثیر دارد. 

فوق‌تخصص نوزادان درباره افزایش جمعیت نوزادان، گفت: یکی از موضوعاتی که باعث شده ما جمعیت نوزادان نارسمان افزایش پیدا بکند، استفاده از روش‌های کمک باروری در زوج‌های نازا است. اغلب زوج‌ها وقتی نازا باشند با استفاده از آی وی اف و روش‌های دیگری که برای بارور شدن استفاده می‌کنند، معمولاً اغلب دوقلو سه قلو می‌زایند و وقتی تعداد قله‌ها بیشتر باشد شانس نارس به دنیا آمدن بیشتر می‌شود. 

صادقی مقدم، ادامه داد: با بیان اینکه اغلب این مادران نیز خودشان شاید مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای باشند که این هم شانس نارس به دنیا آمدن این بچه‌ها را بیشتر می‌کند. یک عامل دیگری که شاید باعث شده جمعیت نارس افزایش پیدا کند، توانایی ما در زنده نگه داشتن آنهاست. قبلاً اغلب بچه‌هایی که خیلی نارس به دنیا می‌آمدند در ساعات اولیه و روزهای اولیه پس از تولدشان فوت می‌کردند اما الان در ایران در بچه‌هایی که با سن حاملگی 28 هفته به بالا به دنیا می‌آیند خدا را شکر قابل قبول هستند و وضعیت بدی ندارند. مسلماً فناوری در کاهش این موضوع تاثیر دارد. 

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه نارسی نوزادان بیشترین درصد مرگ نوزادان را به خود اختصاص می‌دهد، گفت: اگر در نظر بگیریم که یکی از شاخص‌های بهداشت هر کشوری میزان مرگ و میر نوزادان و میزان مرگ و میر بچه‌های زیر 5 سال است، شاید در این شاخص نارسی بیشترین درصد مرگ نوزادان را به خود اختصاص داده باشد و به دنبال آن عفونت‌های دوران نوزادی و خفگی‌های زایمانی هستند. سهم مربوط به نارسی‌های مادرزادی در کشور ما هنوز قابل توجه است و در مرگ دوره نوزادی و مرگ دوران بچه‌های زیر 5 سال تاثیر دارد. 

وی بیان کرد: این مشکل ممکن است به خاطر اشکال در تشخیص، عدم آگاهی خانواده و یا کمبود امکانات وجود داشته باشد. مسئله دیگری هم که وجود دارد و سهم این ناهنجاری‌ها را بیشتر کرده به ویژه در کشورهایی که زمینه‌ای مانند ما دارند، بالاتر بودن سهم ازدواج‌های خانوادگی است. ازدواج‌های خانوادگی سهم این ناهنجاری‌ها را بیشتر می‌کند.

تاثیر استفاده از پوشاک و رعایت بهداشت اولیه در کاهش عفونت‌های نوزادان

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟