وسایل نقلیه رایگان دوگانه سوز می شوند | هزینه ی دوگانه سوز شدن برداشته شد

خودروهای عمومی و مسافربرهای شخصی رایگان دوگانه سوز می‌شوند
وسایل نقلیه رایگان دوگانه سوز می شوند | هزینه ی دوگانه سوز شدن برداشته شد

به گزارش روابط گستر: مدیر طرح سی‌ ان‌ جی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران: مصوبه دولت وزارت نفت را مکلف کرده تا خودروهای دوگانه عمومی بار و مسافر شامل وانت‌بارها، تاکسی‌ها و همچنین خودورهای مسافربرهای شخصی شامل (اسنپ، تپسی و آژانس‎های ساماندهی شده وزارت کشور) به صورت رایگان دوگانه سوز شوند . 

دیگران چه می خوانند:

در ادامه بخوانیم راجب این طرح و چگونگی ثبتنام:

اردیبهشت 1401: محمد حسین باقری، مدیر طرح CNG شرکت پخش فرآورده‌های نفتی، بیان کرد که تعداد 4 میلیون و 200 هزار دستگاه خودرو توسط تولیدکنندگان خودرو و وزارت نفت، تبدیل شده‌اند. آمار دقیقی از تبدیل‌های غیررسمی وجود ندارد، اما تعداد آن‌ها بین 200 الی 300 هزار خودرو تخمین زده می‌شود. بنابراین، مجموعا حدود 4.5 میلیون خودرو دوگانه‌سوز در کشور وجود دارد.

وی افزود که طبق مصوبه شورای اقتصاد، آن‌ها موظف‌اند تا یک میلیون و 206 هزار خودرو را تبدیل کنند. این مصوبه بیش‌تر در خصوص خودروهای عمومی است که پس از ثبت‌نام، لیستشان توسط وزارت کشور بارگذاری می‌شود و باید تبدیل شوند.

آمار جدید تعداد خودروهای دوگانه‌ در ایران
فروردین 1401: آقای دادرس، رئیس انجمن صنفی سوخت CNG کشور، در جدیدترین مصاحبه خود گفته که در حال حاضر، 4.5 میلیون خودرو دوگانه سوز در سراسر ایران تردد می‌کنند. همچنین بیش از 2500 جایگاه سی.ان.جی در کشور فعال هستند اما متاسفانه با 50% ظرفیت‌شان کار می‌کنند.

آقای دادرس گفته که هم‌اکنون مصرف روزانه سی.ان.جی در کشور معادل 25 میلیون مترمکعب است و اگر کل تولیدات گازی را درنظر بگیریم، معادل 4% از گاز تولیدی ایران می‌شود. اما در صورت احیای سوخت CNG در کشور، این پتانسیل وجود دارد که مصرف روزانه گاز را 2 برابر کرد و به بیش از 40 میلیون مترمکعب رساند.

کاهش تولید خودروهای دوگانه سوز
براساس آمارهای منتشر شده از وزارت صمت، تولید انواع خودروهای دوگانه‌سوز از ابتدای سال 1400 تا پایان دی‌ماه، به عدد 10 هزارو 149 دستگاه رسیده است، که در مقایسه با مدت مشابه سال 1399، با افت 50 درصدی همراه بوده. ایران خودرو، همچنان تنها تولیدکننده خودرو دوگانه‌سوز در کشور است و در گروه خودروسازی سایپا و پارس خودرو، هیچ محصول دوگانه‌سوزی فعلا تولید نمی‌شود.

همچنین طبق این گزارش، در 10 ماهه سال 1400 نسبت به مدت مشابه سال قبل، تولید سمند دوگانه‌سوز حدود 32% کاهش یافته، تولید پژو 405 دوگانه‌سوز حدود 16% کمتر شده و تولید پژو پارس دوگانه‌سوز نیز 96% افت داشته است.

ضرر ایران خودرو با تولید دوگانه سوزها
دی 1400: آقای رحمانی، معاون فروش و بازاریابی ایران خودرو، در جدیدترین مصاحبه خود گفته که تولید خودروهای دوگانه‌سوز در این شرکت، با زیان بالایی همراه است و عرضه عمومی آن برای ایران خودرو، صرفه اقتصادی ندارد. به همین دلیل، عمده خودروهای دوگانه‌سوز تولیدی این شرکت، صرفا برای طرح نوسازی ناوگان تاکسیرانی هستند و مابقی آنها نیز برای برخی ارگان‌های دولتی، ساخته می‌شود که البته تیراژ بسیار پایینی دارد.

نوبتدهی اینترنتی برای دوگانه سوزها
دی 1400: مجتبی دلبری، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی منطقه البرز، درباره دوگانه‌سوز کردن خودروها اعلام کرد که بررسی و بازدید کارشناسان واحد سی‌ان‌جی از کارگاه‌های مجاز فرآیند تبدیل خودرو به دوگانه سوز، نشان می‌دهد که بیش از 3800 خودرو با نصب مخزن و کیت مخصوص، دوگانه سوز شده‌اند. 570 خودرو نیز در نوبت دوگانه‌سوز شدن قرار دارند.

طبق گفته‌های وی، پنج کارگاه فعال مجهز به مخازن، کیت‌ها و تجهیزات سی‌ان‌جی در استان البرز وجود دارد که این تجهیزات را به صورت رایگان روی خودروها نصب می‌کنند. وی افزود که رانندگان خودروهای عمومی و تاکسی‌های اینترنتی می‌توانند با مراجعه به سامانه GCR.NIOPDC.IR نسبت به ثبت‌نام برای دوگانه‌سوز کردن خودرو خود اقدام کنند. اولویت نیز با کسانی است که زودتر ثبت‌نام کنند.

الزام ایران خودرو به تولید دوگانه سوزهای جدید
آذر 1400: طبق قرارداد تولید 45 هزار خودرو تاکسی و ون دوگانه‌سوز که در 14 آذرماه سال جاری توسط ایران خودرو به امضا رسید، از زمان ابلاغ آن (16 آذرماه) به مدت هشت ماه (مدت زمان قرارداد) روزانه تعداد 180 دستگاه خودرو دوگانه‌سوز به بازار مصرف عرضه می‌شود.

با تولید 45 هزار خودرو دوگانه‌سوز در سال نخست، حدود 58 میلیون لیتر بنزین صرفه‌جویی می‌شود که این رقم در سال‌های بعدی به 80 میلیون لیتر می‌رسد. با در پیش گرفتن چنین روندی، پس از چهارسال، حدود 300 میلیون لیتر بنزین در کشور صرفه‌جویی خواهد شد. به موجب این قرارداد 19 میلیون دلاری، در سال نخست بیش از 19 میلیون دلار صرفه‌جویی می‌شود و این رقم در سال‌های بعدی به بیش از 27 میلیون دلار خواهد رسید. بنابراین پس از چهار سال، 101 میلیون دلار صرفه اقتصادی رقم می‌خورد‌.

گازسوزشدن 30 درصدی خودروها تا 1404
آذر 1400: رضا کاظم‌نژاد، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، با اشاره به قرارداد نوسازی 45 هزار خودرو دوگانه سوز تاکسی و وانت توسط ایران خودرو که در آذرماه 1400 منعقد شده، بیان کرد که در صورت بسترسازی مناسب، چنین قراردادهایی در اولویت قرار می‌گیرند و روند تولید و تبدیل خودروهای دوگانه‌سوز، سریع‌تر انجام می‌شوند.

آقای کاظم‌نژاد در ادامه افزود که در حال حاضر سهم سی‌ان‌جی در سبد سوخت کشور، به میزان 21.2 درصد (معادل مصرف روزانه 22.4 میلیون مترمکعب) است و برای سال 1404 مقرر شده تا این میزان در بخش حمل‌و‌نقل (خودروهای سبک) به 30 درصد افزایش یابد. از نظر وی، افزایش این سهم مستلزم اصلاح قیمت است و اختلاف قیمت سوخت مایع و بنزین سبب تشویق عموم مردم برای استفاده از آن می‌شود.

وی درباره‌ قیمت‌ها نیز گفت که فاصله منطقی قیمت سوخت بنزین و گاز باید بررسی و اصلاح شود. آقای کاظم‌نژاد معتقد است که باید از تکنولوژی‌های به روز استفاده شود و مقرر شده تا لوازم و ملزومات نسل 4، که کارایی بهتر و مصرف کم‌تری دارند، به کار گرفته شوند. وی تاکید کرد که با وحدت رویه بین نهادهای مرتبط با صنعت سی‌ان‌جی، (وزارت نفت، وزارت صمت، خودروسازان و ...) نتیجه قابل قبولی کسب خواهد شد.

آقای کاظم‌نژاد بیان کرد که در راستای افزایش سهم داخلی‌سازی و توان مهندسی در تولید تجهیزات، نیاز است تا برنامه‌های مدونی جهت گسترش دامنه ساخت داخلی قطعاتی مانند مخازن و کیت‌ها انجام شود، تا زمینه صادرات این تجهیزات نیز میسر شود. طبق گفته‌های آقای کاظم‌نژاد، دوگانه سوز کردن خودروهای دیزلی (سوخت دیزل و سی‌ان‌جی) امکان‌پذیر است و باعث کاهش مصرف گازوئیل می‌شود.

راه اندازی مجدد سامانه ثبت نام دوگانه سوز
آذر 1400: بعد از حمله سایبری به سامانه سوخت کشور در آبانماه 1400، سامانه ثبت نام خودروهای دوگانه‌سوز نیز از دسترس خارج شده بود اما شرکت ملی پخش در تاریخ 22 آذرماه خبر داده که سامانه gcr.niopdc.ir مجددا فعال شده است و واجدین طرح گازسوز کردن خودرو، می‌توانند مجددا به این سامانه اینترنتی مراجعه کرده و برای ثبت نام، اقدام کنند.

هزینه دوگانه سوز کردن مسافربر شخصی
تیر 1400: آقای باقری (مدیر طرح CNG شرکت ملی پخش) خبر داده که تاکنون 33 هزار مسافربر شخصی و تاکسی اینترنتی برای طرح تبدیل به دوگانه‌سوز، ثبت نام کرده‌اند. این خودروها حدود 20 تا 25 درصد هزینه تبدیل را فقط باید پرداخت کنند که چیزی حدود 2 میلیون تومان می‌شود.

گفتنی است در سبد سوختی کشور، هر مترمکعب CNG معادل یک لیتر بنزین درنظر گرفته شده. لذا با توجه به قیمت 453 تومانی برای هر مترمکعب CNG و مقایسه آن با قیمت 1500 تومانی بنزین سهمیه‌ای و قیمت 3000 تومانی بنزین آزاد، می‌توان چنین گفت که با جایگزینی CNG با بنزین سهمیه‌ای، می‌توان تا 60% و با جایگزینی CNG با بنزین آزاد نیز می‌توان تا 80% در هزینه‌های سوخت، صرفه‌جویی کرد. 

کاهش ظرفیت ثبت نام برای تبدیل دوگانه سوز
تیر 1400: ظرفیت پذیرش خودروها برای تبدیل رایگان به دوگانه‌سوز، کاهش یافت. آقای باقری (مدیر طرح CNG شرکت ملی پخش) ضمن اعلام این خبر گفته که براساس تصمیمات قبلی، قرار بود یک میلیون 464 هزار خودرو برای این طرح تبدیل، تسهیلات دولتی دریافت کنند. اما براساس مصوبه جدید شورای اقتصاد، حدود 200 هزار خودرو از این تعداد کاسته شده است.

در طرح تبدیل خودروهای عمومی به دوگانه‌سوز، تاکنون 350 هزار خودرو ثبت‌نام کرده‌اند درحالیکه از این تعداد، فقط 114 هزار دستگاه واجد شرایط بودند. پس می‌توان چنین گفت که استقبال از این طرح تبدیل، آنطور که مدیران دولتی انتظارش را داشتند، نبوده است. آقای باقری، دلیل عدم استقبال از این طرح را قیمت بنزین، شرایط تورمی کشور و همچنین سهمیه اعتباری جداگانه‌ای است که خودروهای حمل و نقل عمومی، براساس پیمایش و کارکردشان دریافت می‌کنند.

آمار جالب دیگری که آقای باقری آنها را رسانه‌ای کرده، درباره عرضه و تقاضای سوخت CNG در کشور است. همانطور که گفتیم، شورای اقتصاد حدود 200 هزار خودرو را از طرح تبدیل رایگان، حذف کرده است تا از این طریق، منابع مالی برای احداث جایگاه‌های جدید، تامین شود. اما جالب است بدانید که طبق گفته‌های آقای باقری، درحال حاضر حدود 2500 جایگاه CNG در سراسر کشور فعال هستند که مجموعا 23 میلیون متر مکعب را در روز، مصرف می‌کنند. درحالیکه ظرفیت عرضه آنها حدود 40 میلیون متر مکعب است. به عبارت بهتر، نیمی از ظرفیت جایگاه‌های CNG فعلا بلا استفاده است.

فعلا منتظر آمدن LPG نباشید!
خرداد 1400: بعد از انتشار خبرهایی مبنی بر اضافه‌شدن LPG به سبد سوختی کشور توسط مجلس در قالب برنامه بودجه سال 1400، برخی از متقاضیان طرح تبدیل رایگان خودروهای دوگانه‌سوز، حالا دچار شک و تردید شده‌اند که آیا خودروی‌شان را به CNG تبدیل کنند یا اینکه منتظر بمانند تا شاید در آینده، طرح دیگری شبیه همین طرح ولی برای تبدیل خودروهای بنزینی به LPG اجرایی شود.

اما طبق اطلاعاتی که در اختیار رسانه‌ها قرار گرفته، زیرساخت‌های لازم برای توسعه و گسترش استفاده از سوخت LPG در کشورمان، فعلا وجود نداشته یا بهتر است بگوییم که «در کوتاه مدت» وجود ندارد. بنابراین رانندگانی که برای ثبت نام در طرح تبدیل به CNG دست نگه داشته‌اند، باید مراقب این نکته هم باشند که ممکن است فرصت ویژه برای دریافت تسهیلات رایگان دولتی را هم برای همیشه از دست بدهند.

خاموشی جایگاه CNG در تابستان 1400
اردیبهشت 1400: با اعلام وزارت نیرو و با هماهنگی شرکت ملی پخش، به منظور جلوگیری از خاموشی‌های ناخواسته خانگی در تابستان 1400، طرح تعطیلی دوساعته جایگاه‌های سوخت CNG اجرایی می‌شود. طبق این طرح، قرار است در ماه‌های تیر و مرداد و در ساعات اوج مصرف روزانه، یعنی ساعات 12 تا 14 یا ساعات 14 تا 16، جایگاه‌های سوخت CNG تعطیل شوند.

آقای مشهدی (سخنگوی شرکت برق) درباره این طرح گفته که خاموشی دو ساعته، برای همه جایگاه‌ها نیست و فقط در جایگاه‌هایی که از موتور ژنراتور دیزل استفاده می‌کنند، اجرا می‌شود. سخنگوی شرکت برق همچنین تاکید کرده که پمپ‌بنزین‌ها مشمول این خاموشی‌ها نبوده و طبق روال عادی، به فعالیت‌شان ادامه می‌دهند.

تبدیل 290 هزار خودرو مسافربر شخصی در 1400
اسفند 99 | آقای قاسمی (معاون شرکت ملی پخش) در آخرین روز کاری سال خبر داده که از ابتدای طرح تبدیل رایگان خودروهای عمومی به دوگانه سوز (یعنی از خردادماه 99) تا به امروز، 280 هزار متقاضی در این طرح ثبت‌نام کردند که کار تبدیل 85 هزار نفر از آنها به اتمام رسیده و مدارک‌شان نیز اصلاح شده است.

آقای قاسمی ضمن اشاره به ظرفیت تبدیل 1000 تا 1600 دستگاه خودرو بصورت روزانه، گفته که طرح تبدیل خودروها تا آبان‌ماه 1400 فرصت دارد و متقاضیان این طرح، ثبت نام را به روزهای آخر موکول نکنند.

معاون شرکت ملی پخش همچنین به برنامه این شرکت برای تبدیل یک میلیون و 460 هزار خودرو در ناوگان حمل و نقل عمومی نیز پرداخته و گفته که برای فاز اول تبدیل مسافربرهای شخصی به دوگانه‌سوز، ظرفیت 200 هزار دستگاهی درنظر گرفته شده که البته قرار است در سال آینده به 290 هزار دستگاه افزایش پیدا کند.

مسافربرهای شخصی منتظر دریافت پیامک باشند
اسفند 99 | آقای باقری (مدیر طرح‌های CNG شرکت ملی پخش) ضمن اشاره به شروع طرح تبدیل خودروهای مسافربر شخصی به دوگانه سوز، مجددا یادآوری که دارندگان این نوع خودروها، باید منتظر بمانند تا پیامک واجد شرایطی، برای آنها ارسال شود و سپس برای ثبت نام در این طرح، اقدام کنند. دلیل این موضوع این است که خودروها براساس لیست اعلامی وزارت کشور، به دوگانه‌سوز تبدیل می‌شوند.

برخلاف خودروهای عمومی، که هزینه تبدیل آنها رایگان بود، مسافربرهای شخصی حدود 20 تا 25 درصد هزینه تبدیل به دوگانه‌سوز را باید خودشان پرداخت کنند و مابقی هزینه نیز، توسط دولت پرداخت می‌شود.

طرح تبدیل مسافربرهای شخصی به دوگانه سوز
اسفند 99 | همانطور که می‌دانید، از اوایل سال 99، طرح تبدیل رایگان ناوگان حمل و نقل به دوگانه‌سوز با اولویت خودروهای عمومی و وانت‌بارها آغاز شده است. در مرحله اول این طرح، هزینه تبدیل به دوگانه‌سوز حدود 10 میلیون تومان بود که تمام این مبلغ، توسط یارانه دولتی، پرداخت شد.

اما با اعلام شرکت ملی پخش در پنجم اسفندماه، دومین مرحله این طرح ملی، با اولویت خودروهای «تاکسی‌ اینترنتی» و «مسافربر شخصی»، وارد فاز اجرایی شد. در این طرح نیز هزینه تبدیل به دوگانه‌سوز همچنان 10 میلیون تومان است اما از آنجایی که 8 میلیون تومان آن توسط یارانه دولتی پرداخت می‌شود، لذا تنها 2 میلیون تومان آن باید توسط مالکان خودروهای مشمول این طرح، هزینه شود:

1- تبدیل این خودروها، براساس لیست اعلامی وزارت کشور به وزارت نفت، انجام می‌شود که شامل 200 هزار خودرو می‌شود. همچنین در سال 1400 ممکن است این طرح، برای سایر مسافربرهای شخصی نیز امکان‌پذیر باشد.

2- اولویت تبدیل، با خودروهای «پرمصرف» است.

3- مالکان تاکسی اینترنتی، مسافربران شخصی، مسافران بین شهری و سرویس مدارس (به شرط داشتن تاییدیه وزارت کشور)، منتظر باشند تا پیامک «واجد شرایط تبدیل» برای آنها ارسال شود.

4- بعد از دریافت پیامک، به سایت اینترنتی gcr.niopdc.ir مراجعه کرده و برای ثبت نام و دریافت نوبت، اقدام کنند.

5- برای تاکسی‌های اینترنتی و مسافربرشخصی، هزینه تبدیل خودرو به دوگانه‌سوز تا حدود 75% رایگان خواهد بود و مابقی آن نیز باید توسط مالک خودرو پرداخت شود که تقریبا معادل 2 میلیون تومان است.

وسایل نقلیه رایگان دوگانه سوز می شوند | هزینه ی دوگانه سوز شدن برداشته شد

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟