قبل از بکارگیری قانون چک های جديد مردم می توانستند چک را به صورت حامل صادر کنند بدون آنکه در جایی ثبت شده باشد. اما در چک های جدید دیگر نمی توانید از کلمه "در وجه حامل" استفاده کنید. زیرا چک های جدید باید در سامانه به نام شخص ثبت شود. ثبت چک های جدید در سامانه هم استعلام اعتبار صادرکننده چک را راحت می کند و هم موجب امنیت بیشتر می شود. چک های جدید بنفش رنگ هستند و با علامت سامانه صیاد در زیر آنها قابل تشخیص هستند.
بانک مرکزی اعلام کرد که در راستای تسهیل دسترسی به خدمات چکهای جدید بنفشرنگ برای مشتریان شبکه بانکی، امکان «ثبت»، «تایید دریافت» و «انتقال» تا سقف مبلغی 150 میلیون ریال را از طریق پیامک فراهم کرد.
همچنین امکان انواع استعلام بدون سقف مبلغی برای اطلاع از وضعیت چک و صادرکننده چک نیز با استفاده از ارسال پیامک فراهم شده است.
از دیگر مزایای سامانه پیامکی، «معرفی شماره تلفن همراه برای اطلاع از ثبت یا انتقال چک به نام فرد» است. پس از ثبت شماره تلفن همراه در سرشماره 4040701701، هر زمان چکی در وجه فرد صادر شود، پیامک ثبت چک برای وی ارسال میشود.
پیش از این، دسترسی به سامانه صیاد و دریافت خدمات ثبت صدور، تایید دریافت و انتقال چک از طریق اینترنت بانک، موبایلبانک، برنامکهای موبایلی، شعب و خودپردازهای بانکهای عامل امکانپذیر بود و در حال حاضر، امکان انجام فرآیندهای مرتبط با چک از طریق پیامک نیز به این موارد افزوده شده است.
یادآور میشود به موجب «قانون اصلاح قانون صدور چک» صادرکننده چکهای جدید بنفشرنگ، موظف به ثبت سیستمی مندرجات چک شامل «تاریخ سررسید»، «مبلغ» و «اطلاعات هویتی ذینفع» در سامانه صیاد میباشد و ذینفع چک نیز هنگام دریافت برگ چک باید از ثبت سیستمی چک به نفع خود اطمینان حاصل کرده و پس از تطبیق مندرجات چک با اقلام اطلاعاتی ثبت شده در سامانه صیاد، نسبت به تایید یا عدم تایید آن اقدام کند. انتقال چک نیز صرفا از طریق سامانه صیاد امکانپذیر است. در صورت عدم ثبت سیستمی چک در سامانه صیاد و تائید آن توسط ذینفع، بانک، امکان پرداخت وجه چک به ذینفع را نخواهد داشت.
بیشتر بخوانید؛
قانون اصلاح صدور چک با هدف اعتبار بخشی به چک و به حداقل رساندن صدور چک بلامحل در سال 1397 توسط مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید که از ابتدای سال 1400 در دستور کار بانکها قرار گرفت.
در این قانون نحوه صدور، دریافت و انتقال چک تغییراتی داشته و افرادی که مبادلات خود را با چک انجام میدهند تکالیفی برعهده دارند. صادرکننده چک میبایست مندرجات چک شامل تاریخ سررسید، مبلغ و اطلاعات هویتی ذینفع را علاوه بر اینکه در برگ چک درج میکند در سامانه صیاد نیز ثبت کند. همچنین ذینفع چک نیز هنگام دریافت برگ چک باید مندرجات آن را در سامانه صیاد، استعلام و با مندرجات برگ چک تطبیق دهد. اشخاصی که قصد انتقال چک را دارند نیز دیگر نیازی به پشت نویسی چک ندارند و باید اطلاعات هویتی ذینفع جدید را در سامانه صیاد ثبت کنند.
انجام این امور از طریق ابزارهای دسترسی به سامانه صیاد شامل اینترنتبانک و همراه بانک ، برنامکهای موبایلی حوزه پرداخت و شعب بانکهای عامل امکانپذیر است. همچنین سایر ابزارهای مورد استفاده برای ارائه خدمات چک به مشتریان مواردی مانند تلفنبانک، سیستم پیامکی، کدهای دستوری و ... نیز در دست بررسی است که در صورت اجرایی شدن، توسط شبکه بانکی اطلاعرسانی خواهند شد.
گفتنی است، الزامات مطرح شده برای ثبت و صدور چک در مورد چک بنفش رنگ جدید مطرح است که بر روی این چکها عبارت «کارسازی این چک منوط به ثبت صدور، دریافت و انتقال آن در سامانه صیاد است.» درج شده تا مشتریان بانکی، این مهم را مدنظر داشته باشند و چکهای سابق که هنوز در دست مشتریان میباشد طبق روال کارسازی میشوند.
0 دیدگاه