به گزارش روابطگستر؛ امین حیایی بازیگر مشهور و محبوب کشور متولد 19 خرداد 1349 در تهران است. دو روز پیش تولد امین حیایی بوده است. جمعی از هنرمندان مشهور کشور به شکلی خاص و با تهیه یک ویدئو تولد امین حیایی را به او تبریک گفتند. امین حیایی یکی از نوابغ هنر هفتم در تاریخ این هنر است.
ویدئوی اختصاصی هنرمندان برای تولد امین حیایی را ببینید.
امین حیایی؛ رکوردار فتح گیشه سینمای ایران
نوزدهم خردادماه سالروز تولد امین حیایی یکی از ستارههای بیچون چرای سینمای پس از انقلاب است. او در محبوبیت و پولسازی رکورددار است و بعید میدانم سالهای سال بازیگری حتی به گرد پای او برسد. حیایی تا به حال در 75 فیلم سینمایی ایفای نقش کرده که از این میان 70 فیلم در سینماهای ایران به نمایش درآمده اند. یک فیلم با بازی او هیچگاه رنگ پرده را ندید و یک راست به شبکه نمایش خانگی آمد: «ستارهها 3 – ستاره بود» سومین قسمت از سهگانه «ستاره ها» ساخته فریدون جیرانی و با هنرنمایی خسرو شکیبایی، اندیشه فولادوند، مرتضی احمدی، داریوش اسدزاده، فهیمه راستکار و مهدی صباغی که از این میان منهای اندیشه فولادوند، دیگر بازیگران رخ در نقاب خاک کشیدهاند. فیلم «قاتل و وحشی» ساخته حمید نعمت الله و هنرنمایی لیلا حاتمی، ستاره اسکندری، شهرام حقیقت دوست و عزت الله رمضانی فر تا اطلاع ثانوی توقیف است. و سه فیلم «رقصنده»، «2888» و «برف آخر» که حیایی برای این آخری سال گذشته سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد چهلمین جشنواره فیلم فجر (بهمن 1400) را از آن خود کرد، در صف اکران قرار دارند و بزودی به روی پرده خواهند رفت.
دهه هفتاد | آهسته و پیوسته تا رسیدن به محبوبیت با «دستهای آلوده»
امین حیایی بازیگری در سینما را با حضوری کوتاه در فیلم «دو همسفر» ساخته اصغر هاشمی در سال 1370 آغاز کرد و اولین فیلمی هم که از حیایی بر پرده سینماها نقش میبست همین فیلم بود که خردادماه سال 1372 به اکران عمومی درآمد. دی ماه همین سال حیایی در نقشی منفی و همچنان حضوری کوتاه با فیلم «دو روی سکه» ساخته محمد متوسلانی روی پرده سینماها بود و حدود یک میلیون و ششصد و هشتاد هزار تماشاگر به دیدن فیلم آمدند و حیایی با دومین حضور سینمایی خود در رده پنجم جدول پرمخاطب ترینهای اولین سال دیده شدنش ایستاد. ابوالفضل پورعرب، لیلا مصدقی، احمد هاشمی، مرتضی ضرابی، نادیا گلچین و… مهمترین بازیگران «دو روی سکه» بودند.
پنج سال طول کشید تا امین حیایی در نهمین اثر سینمایی خود سرانجام در سال 1377 در نقش اصلی هنرنمایی کند: «سیب سرخ حوا» به کارگردانی سعید اسدی اولین فیلمی بود که امین حیایی در کنار نیکی کریمی به عنوان بازیگران اصلی در آن ایفای نقش میکردند. فیلم پس از دو سال خردادماه سال 1379 به روی پرده رفت و حدود نهصد و سی و پنج هزار نفر به دیدن فیلم رفتند و جایگاه یازدهم جدول پرتماشاگرترینهای سال به «سیب سرخ حوا» تعلق گرفت.
یک سال پس از بازی در «سیب سرخ حوا» امین حیایی در سال 1378 در دو فیلم بازی کرد که از پرتماشاگرترینهای سال اکران خود بودند: «دستهای آلوده» ساخته سیروس الوند و با هنرنمایی ابوالفضل پورعرب، هدیه تهرانی، عسل بدیعی، شهاب عسگری، سعید پیردوست و حدیث فولادوند که 5 مرداد سال 1379 در سینماهای ایران به روی پرده رفت و نزدیک به دو میلیون و چهارصد و شصت و پنج هزار تماشاگر در رده دوم جدول پرمخاطب ترینهای سال ایستاد.
در همان سال حیایی فیلم «تکیه بر باد» به کارگردانی داریوش فرهنگ و با نقش آفرینی مریلا زارعی، لعیا زنگنه، داود رشیدی، سلیمه رنگزن، زهره حمیدی، کاظم هژیرآزاد و… را هم از مهرماه بر پرده سینماها داشت و حدود یک میلیون و ششصد و چهل هزار تماشاگر از فیلم دیدن کردند و رتبه پنجم جدول پربیننده ترینهای سال به فیلم داریوش فرهنگ رسید.
بنابر این سال 1379 به لحاظ گیشه و پولسازی، سال خیلی خوبی برای امین حیایی بود. و در واپسین سالهای دهه هفتاد، تهیه کنندههای بسیاری روی حیایی متمرکز شدند و دهه پربار این بازیگر خوش تکنیک سینمای ایران از راه رسید.
هرچند که با مروری گذار بر کارنامه بازیگری سینمایی امین حیایی میتوان به این نکته پی برد که او از معدود بازیگرهای توانا و محبوب و معروف سینماست که به هیچ پروژهای نه نمیگوید. بلافاصله پس از تجربه خیلی خوب اکران سال 1379 او حضور در دو فیلم ضعیف و خارج از مسیر اصلی سینمای ایران را پذیرفت: «علفهای هرز» با نامی مشابه فیلمی در دهه پنجاه سینمای ایران و «مونس». هر دو از ضعیفترین فیلمهای آن سال و همچنین تاریخ سینمای ایران هستند.
«علفهای هرز» با توجه به نامش و سوژهاش و همچنین حضور امین حیایی که سال گذشته خوش درخشیده بود، توانست چهارصد و سی هزار تماشاگر را جذب سالنهای سینما کند و رتبه چهاردهم جدول پرتماشاگرترینهای سال 1380 را به دست بیاورد اما «مونس» تنها پنجاه و چهار هزار نفر مخاطب داشت و رتبه 49 جدول پرمخاطب ترینهای سال به این فیلم رسید.
جوایز و مهمترین نقش آفرینیها
امین حیایی در کنار کسب لقب پولسازترین بازیگر پس از انقلاب سینمای ایران، نشان داده که بازیگر توانمندی در اجرای نقشهای سخت و متفاوت است.
او طی سه دهه فعالیت در زمینه بازیگری تا به حال دو بار از دورههای مختلف جشنواره فیلم فجر برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد برای بازی در فیلمهای «شب» (رسول صدرعاملی) و «برف آخر» (امیرحسین عسگری) شود.
او همچنین برای نقش آفرینی در فیلم «شعله ور» ساخته حمید نعمت الله دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول مرد را از آن خود کرده است.
او علاوه بر اینها برای هنرنمایی در چهار فیلم «برادههای خورشید» (محمدحسین حقیقی)، «زن زیادی» (تهمینه میلانی)، «بیداری رویاها» (محمدعلی باشه آهنگر) و «درخونگاه» (سیاوش اسعدی) نامزد دریافت جایزه از دورههای مختلف جشنواره فیلم فجر بوده است.
امین حیایی همچنین در فیلمهایی چون «مهمان مامان» (داریوش مهرجویی)، «نقاب» (کاظم راست گفتار)، «آکواریوم» (ایرج قادری)، «شام عروسی» (ابراهیم وحیدزاده)، «تله» (سیروس الوند) و از همه مهمتر فیلم «خانوم» (تینا پاکروان) بازیهای درخور توجه و تحسین برانگیزی ایفا کرده است.
بیشترین همکاری امین حیایی با کارگردانان
4 فیلم و یک سریال / بهمن گودرزی: «رقصنده»، «ثبت با سند برابر است»، «آتیش بازی»، «شیش و بش» و سریال «ساخت ایران 3»
4 فیلم / کاظم راست گفتار: «زنان ونوسی مردان مریخی»، «پسر تهرانی»، «نقاب»، «عروس خوشقدم»
4 فیلم / سیروس الوند: «هتل کارتن»، «تله»، «دستهای آلوده» و «مزاحم»
1 فیلم و 4 سریال / محمدحسین لطیفی: «دختر ایرونی» و سریالهای «ساخت ایران 1»، «قلب یخی 1»، «قلب یخی 2» و «همسایه ها»
3 فیلم / مسعود ده نمکی: «اخراجی ها»، «اخراجی ها2»، «اخراجیها 3»
3 فیلم / فریدون جیرانی: «ستاره ها: ستاره میشود»، «ستاره ها: ستاره است»، «ستاره ها: ستاره بود»
0 دیدگاه