جهت‌گیری روشن ایمپاسکو در مسیر توسعه اقتصادی

شرکت تهیه وتولید مواد معدنی ایران (ایمپاسکو) با پتانسیل یابی و توسعه اکتشاف، تجهیز و آماده سازی ذخایر، افزایش رقابت پذیری، توسعه ظرفیت های فعلی و ارتقای بهره وری و برون سپاری و واگذاری فعالیت ها در راستای تحقق ماموریت و فلسفه وجودی خود دستاوردهای مثبتی را به ثبت رساند که نشان از جهت گیری روشن و نوید بخش آینده دارد.
جهت‌گیری روشن ایمپاسکو در مسیر توسعه اقتصادی

به گزارش روابط گستر، دستاوردهای شرکت تهیه وتولید مواد معدنی ایران (ایمپاسکو) در برهه زمانی که چالش‌های متعدد از قبیل محدودیت‌های انرژی، تحریم‌ها، حمل‌ونقل و کمبود دانش تولید و تامین قطعات بخش معدن را با مشکلات روبه رو ساخته، به گونه‌ای است که یک عملکرد مثبت و خیره‌کننده را با برنامه‌ریزی دقیق و منسجم از ایمپاسکو به نمایش گذاشته است. به گونه ای که در حال حاضر شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران با گذر از بحران و مشکلات سال های گذشته، به جایگاهی در امور معادن رسیده که فعالیت های اکتشافی و اجرایی خود را در 70 درصد استان های کشور گسترش داده است.  
 
با توجه به قرارگیری ایران در کمربند فلززایی آلپ-هیمالیا، دارا بودن 1/3 درصد تولیدات معدنی، 8/8 درصد ذخایر منابع طبیعی و معدنی جهان و برخوردای از طیف گسترده‌ منابع معدنی کشف شده (68 نوع ماده معدنی) باید گفت که علیرغم اینکه ایران کشوری با ذخایر غنی معدنی است اما از این امتیاز بهره کافی نبرده است. سهم بخش معدن از تولید ناخالص داخلی در سال گذشته 39/1 درصد و سهم بخش نفت را 7/12 درصد بوده و  این در حالی است که به‌رغم تحرک‌زایی بالاتر بخش معدن نسبت به نفت جایگاه کمتری در اقتصاد داشته است.
 
با نگاهی به آمارها می‌توان فهمید که سرمایه‌گذاری انجام شده در مواد معدنی مختلف تناسبی با ارزش‌افزوده خلق شده نداشته است. به‌رغم جایگاه سوم سرب و روی در خلق ارزش افزوده، از لحاظ سرمایه‌گذاری صورت گرفته در جایگاه هشتم است و در مقابل سنگ‌های تزئینی با وجود ارزش افزوده پایینی که دارند جایگاه سوم در سرمایه‌گذاری از آن خود کرده است.
 
مشکلات و چالش‌های عمده بخش معدن به چند بخش تقسیم می‌شود که از عمده‌ترین چالش‌ها در سطح خرد می‌توان به عدم توجه کافی به واحدهای تحقیق و توسعه قدیمی و کم‌بازده بودن ماشین‌آلات و تجهیزات و در نتیجه هزینه استهلاک بالای آن، سهم غالب نیروی کار ساده، ضعف در حوزه آموزش، عدم همسویی آموزش عالی و مهارت‌آموزی با نیازها و بهره‌وری پایین نیروی‌کار می‌توان اشاره کرد.
 
همچنین طبق اعلام کارشناسان امر، در سطح بخشی حوزه معدن نیز ضعف زیرساخت‌ها در حوزه‌های حمل‌ونقل، تامین آب و انرژی، توسعه نامتوازن زنجیره ارزش صنایع معدنی، نامتناسب بودن حقوق دولتی نسبت به ظرفیت‌های معدنی، عدم تخصیص کامل درآمدهاي حاصل از حقوق دولتي معادن به بخش معدن كشور، عدم برنامه‌ریزی و اقدام برای هوشمندسازی سامانه‌های اطلاعاتی بخش معدن، کم توجهی معدنکاران به مسائل زیست‌محیطی و جذب ضعیف سرمایه‌گذاری را از عمده‌ترین چالش‌ها در این بخش می‌توان برشمرد. عمده‌ترین چالش سطح بخشی معدن چالش‌های حوزه اکتشاف است که صدور پروانه‌های اکتشاف بدون اهلیت سنجی، عدم وجود منابع مالی کافی، فقدان دانش لازم جهت اکتشاف و موارد دیگر باعث شده بسیاری از پروانه‌های اکتشاف صادره به بهره‌برداری نرسد که این موضوع منجر به بلوکه شدن بسیاری از پهنه‌های معدنی کشور شده است.
 
 از دیگر چالش‌های بخشی معدن سهم پایین اکتشاف از منابع در بودجه‌های سنواتی است. سهم بودجه اکتشاف در ایران بسیار پایین‌تر از بقیه حوزه‌ها می‌باشد، این در حالی است که سهم بودجه اکتشاف در استرالیا 136/0 درصد، در شیلی 142/0 درصد و در کانادا 214/0 درصد است.
 
دیگر چالش و مهم‌ترین آنها در سطح کلان بخش معدن، محدودیت واردات ماشین‌آلات معدنی و کاستی‌های مرتبط با بسترسازی‌های لازم برای توسعه بخش معدن در سطح بین‌الملل و مشکلات ناشی از تحریم‌ها است. حدود 17 هزار دستگاه به‌منظور نوسازی ناوگان موجود بخش معدن با هدف حفظ تولید فعلی و توسعه ناوگان و دستیابی به 700 میلیون تن ماده معدنی در سال 1404 مورد نیاز است. این در حالی است که 2500 دستگاه توان ساخت آن در داخل وجود ندارد و 14 هزار و 500 دستگاه سابقه ساخت داخلی وجود دارد در عین حال ظرفیت تولید آن محدود است.
 
شرکت تهیه وتولید مواد معدنی ایران (ایمپاسکو)  به عنوان بازوی اجرایی ایمیدرو، در حوزه‌های مختلف مانند اکتشاف، استخراج، فرآوری در راستای اصل 44 قانون اساسی و سیاست‌هایی که دولت در این جهت اتخاذ می‌کند، استراتژی‌هایی را برای خود در چند بخش تعریف کرده است.  
 
در حوزه اکتشاف که هزینه‌های نسبتا بالایی را می‌طلبد، این شرکت آمادگی آن را دارد که در سطح کشور به طور جدی‌تری به اکتشاف وارد شود زیرا در انجام اکتشاف، دولت نسبت


به بخش خصوصی ریسک کمتری را متحمل می‌شود. از این رو شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران به عنوان وظیفه حاکمیتی به صورت جدی به مقوله اکتشاف وارد شده است.
 
یکی دیگر از فعالیت‌هایی که شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران به صورت جدی به آن وارد شده، فعال‌سازی و احیای معادن کوچک‌مقیاس است. از این رو طی دو سه سال گذشته، اجرای طرح احیا و فعال‌سازی معادن کوچک در دستور کار قرار گرفته است.
 
ارتباط نزدیک‌تر با دانشگاه از موضوعات مهمی است که ایمپاسکو به آن اهتمام می‌ورزد، زیرا خلق تکنولوژی و دانش در این بخش اتفاق می‌افتد. بسیاری از معادلات معدنی هم در حوزه استارت‌آپ‌ها و هم در حوزه پژوهش و فراوری تغییر یافته‌اند. به طوری که با فراوری ارزش افزوده چند برابری نسبت به ماده خام معدنی ایجاد می‌شود.
 
دستاوردهایی که در نتیجه اقدامات و برنامه‌های ایمپاسکو در مسیر دستیابی به توسعه اقتصاد ملی به انجام رسانیده، مجموعه‌ای از نتایج برنامه‌های شرکت تهیه وتولید مواد معدنی ایران در بهبود اوضاع معدنی و معدنکاران کشور بوده است.
 
از جمله این دستاوردها می توان به ایجاد تحول در تولید و بهره برداری از مجتمع های معدنی در اجرای استراتژی برون سپاری و واگذاری فعالیت ها به بخش خصوصی اشاره نمود. در این استراتژی، شرکت با ایجاد هم افزایی با بخش خصوصی توانمند و مدیریت و نظارت موثر و کارآمد در مدت زمانی کمتر از دوسال به نتایج حائز اهمیت و در خور توجهی در افزایش تولید، افزایش اشتغال و سوددهی در مجتمع ها دست یافت.

دیگران چه می خوانند:

جهت‌گیری روشن ایمپاسکو در مسیر توسعه اقتصادی

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟